«Технократ без політичних амбіцій»: керівництво НБУ назвало Зеленському вимоги до нового голови установи

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Технократ без політичних амбіцій»: керівництво НБУ назвало Зеленському вимоги до нового голови установи

National Bank Of Ukraine / Flickr

Правління Національного банку України попросило в президента Володимира Зеленського зберегти чинний курс політики установи на зустрічі після відставки свого голови Якова Смолія. Наразі в президента немає кандидатів на пост нового очільника НБУ.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Виконувач обов’язків голови Нацбанку Катерина Рожкова повідомила виданню, що попри відсутність конкретних кандидатів на керівництво установою, важливо зберегти «незмінність політики» для внутрішнього та зовнішнього ринків, про що й було доведено президенту.

Після відставки колишнього голови Якова Смолія, який дорікав за систематичний тиск і неможливість ефективного управління НБУ, керівництво банку неодноразово підкреслювало важливість збереження своєї незалежності та неприпустимість політичного тиску.

Сам Смолій, який працював у керівництві НБУ з 2014 року, напередодні відставки порадив Зеленському призначити на вакантне місце одного зі своїх заступників. Наразі НБУ хоче бачити своїм керівником холоднокровного професіонала, не залученого до політичних процесів.

«На нашу думку, по-перше, це має бути професіонал, який буде згоден зі стратегічним баченням реформ Нацбанку. По-друге, це має бути технократ без політичних амбіцій. По-третє, це має бути людина з залізними нервами», — зазначила Рожкова, яка має сподівання, що президент обере гідного кандидата.