У Росії від коронавірусу у травні насправді померло вдвічі більше людей, ніж офіційно повідомлялося

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Росії у травні від коронавірусу померли 7 444 особи. Це вдвічі більше, ніж вказували у звітах оперативного штабу.

Про це йдеться в статистиці Росстату, повідомляє Meduza.

Із 7 444 померлих — у 5 444 хворих коронавірус був підтверджений лабораторно, ще у 1 800 не було підтвердження, але клінічна картина з високою часткою ймовірності вказувала на наявність вірусу.

При цьому ще 1 530 людей з COVID-19 померли від інших захворювань, на розвиток яких істотно вплинув коронавірус. А 3 478 осіб з коронавірусом померли від причин, ніяк не повʼязаних з вірусом.

Дані Росстату розходяться зі щоденною статистикою смертей від оперативного штабу. З його щоденних звітів випливало, що у травні від коронавірусу померли 3 686 хворих.

Водночас, за даними Росстату, за два місяці — квітень і травень — сумарно від коронавірусу померли 10 156 людей. При цьому згідно зі статистикою оперштабу, за весь час пандемії — з березня по 9 липня — у Росії від коронавірусу померли 11 017 людей.

  • У Росії кількість інфікованих коронавірусом перевищила 700 тисяч хворих. При цьому російські ЗМІ повідомляють, що жертв може бути набагато більше.
  • Видання «Открытые медиа» писали, що у восьми російських регіонах у червні різко зросла смертність і вона вища, ніж повідомляють в офіційних даних.
  • Раніше видання Meduza повідомляло, що в Росії маніпулюють зі статистикою жертв коронавірусу. В офіційні списки померлих від COVID-19 потрапляють не всі, кого лікували від інфекції, а тільки ті, чий розтин покаже, що головною причиною смерті став саме коронавірус. Якщо смерть хворого з COVID-19 спричинена ускладненнями хронічних захворювань, у посмертному діагнозі головною причиною смерті можуть зазначити саме їх.
  • Експерти Всесвітньої організації охорони здоровʼя вважають дивною і «складною для розуміння» статистику смертей від коронавірусу в Росії. Директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоровʼя Майкл Райан заявляв, що влада Росії повинна пояснити, який метод вона використовує для визначення причин смерті хворих на коронавірус.