У Росії офіційне число смертей від коронавірусу перевищило позначку в 10 тисяч. ЗМІ кажуть, що жертв може бути набагато більше

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Росії офіційне число смертей від коронавірусу перевищило позначку в 10 тисяч. ЗМІ кажуть, що жертв може бути набагато більше

Міноборони РФ

У Росії кількість інфікованих коронавірусом зросла до 700 792 людей. При цьому офіційні дані вказують на низький рівень смертності — за весь час пандемії померли 10 667 людей.

Про це повідомляє російський Оперативний штаб із протидії COVID-19.

За минулу добу коронавірус підтвердили у 6 562 людей, померли 173 особи.

При цьому видання «Открытые медиа» пишуть, що у восьми російських регіонах у червні різко зросла смертність і вона вища, ніж повідомляють в офіційних даних.

РАГСи восьми регіонів — Інгушетії, Новосибірської, Свердловської, Астраханської, Іванівської, Саратівської, Костромської та Тюменської областей — опублікували дані щодо загальної смертності у червні. Загальна кількість померлих у цих восьми регіонах у червні цього року становила 17 188 людей, а у цьому ж місяці торік на понад три тисячі менше — 13 769 померлих.

ЗМІ зазначають, що офіційні дані Росспоживнагляду вказують, що в цих регіонах у червні врахували тільки 229 померлих від коронавірусу. Демографи пов’язували зниження смертності з недореєстрацією смертельних випадків через скорочений час роботи РАГСів під час карантину.

Раніше видання Meduza повідомляло, що в Росії маніпулюють зі статистикою жертв коронавірусу. В офіційні списки померлих від COVID-19 потрапляють не всі, кого лікували від інфекції, а тільки ті, чий розтин покаже, що головною причиною смерті став саме коронавірус. Якщо смерть хворого з COVID-19 спричинена ускладненнями хронічних захворювань, у посмертному діагнозі головною причиною смерті можуть зазначити саме їх.