В iOS в усьому світі стався масштабний збій. Несправності торкнулись Monobank і багатьох інших додатків

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В iOS в усьому світі стався масштабний збій. Несправності торкнулись Monobank і багатьох інших додатків

Kyodo News via Getty Images

В роботі iOS для смартфонів і планшетів Apple в усьому світі стався масштабний збій, який торкнувся багатьох додатків, серед яких Monobank, Spotify, Tinder, Viber і багато інших. Несправності пов’язують з роботою Facebook.

Про це повідомив співзасновник Monobank Олег Гороховський в Telegram.

«Збій Facebook поклав купу додатків і нас у тому числі. Очікуємо на фікс», — написав бізнесмен.

Наразі надходить інформація про поступове припинення збоїв — деякі додатки починають працювати коректно.

Як повідомляє The Verge, попередній аналіз проблеми свідчить про проблему роботи додатку Facebook. Додатки можуть запускатися, якщо гаджет в офлайні.

Проблема виникла в комплекті для розробки програмного забезпечення Facebook (SDK), який часто використовується для логіну до інших додатків через цю соцмережу. При цьому інформації про аналогічні збої на гаджетах Android не надходило.

Facebook підтвердила свою причетність до збоїв і вивчає причину помилок в SDK для iOS, які призвели до збоїв у багатьох додатках.

Це не вперше, коли користувачі та розробники додатків iOS стикаються з масштабними збоями у роботі через SDK. Подібна проблема раніше спіткала гаджети Apple 6 травня і вплинула на роботу десятків сервісів протягом доброї частини дня.

Корінь проблеми вбачають у тому, що Facebook заохочує розробників інтегрувати сервіс логіну до своїх додатків через соцмережу, пропонуючи натомість цінну інформацію про роботу сервісів та рекламу. З цього Facebook отримує багатий масив даних про користувачів сторонніх додатків.

Зворотна сторона такого партнерства полягає в тому, що збої у SDK впливають на роботу додатків, як це сталося сьогодні. Кожного разу, коли користувач логіниться у додатку через Facebook, SDK відправляє запит до серверів соцмережі — саме тому в офлайні додатки працюють, а в онлайні — ні.