Медведчук проти книги про Стуса: Під судом, який розглядатиме позов політика, проходить акція протесту

Автори:
Дмитро Мрачник, Катерина Коваленко
Дата:

Сьогодні в Дарницькому суді Києва відбудеться засідання щодо позову депутата Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані через його книгу «Справа Василя Стуса». Перед судом зібрався мітинг проти претензій лідера партії ОПзЖ і на підтримку автора книги про українського дисидента.

Про це повідомляє кореспондент «Бабеля».

Катерина Коваленко / «Бабель»

Біля будівлі Дарницького суду на підтримку Кіпіані та проти претензій Медведчука мітингують активісти «Руху опору капітуляції» з гаслом «Медведчук — під арешт!».

Сьогоднішнє засідання через позов депутата, який був адвокатом загиблого Стуса, засудженого за політичними мотивами, може бути вирішальним.

Це вже шосте засідання поспіль. Сам Медведчук, який хоче заборонити продаж книги Кіпіані, до суду не ходить — його інтереси представляє адвокат Ігор Кириленко.

У чому справа?

Відповідачами разом з Кіпіані є видавництво «Віват» і типографія «Юнісофт». Позов стосується «захисту честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації».

Ще влітку 2019 року Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку Кіпіані про Василя Стуса, бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

У жовтні торік суд провів підготовче засідання у справі. Тоді Кіпіані уточнив, що позивач вимагає спростувати 9 пунктів у книзі, в яких описуються колізії із захистом Медведчуком поета і члена Української Гельсінської групи Василя Стуса.

  • У вересні 2019 року в прокат вийшов фільм «Заборонений» про Василя Стуса. Він також повʼязаний зі скандалом з Медведчуком. Актор Геннадій Попенко, який брав участь у зйомках, заявив, що продюсери видалили частину сценарію після «дзвінка згори». Ідеться про сцени суду, в яких фігурував Віктор Медведчук.
  • Існувала також версія, що сцени попросив видалити син Стуса Дмитро. Однак у коментарі «Бабелю» він цю інформацію спростував. Ситуація з нібито вилученням сцен про Медведчука спричинила широкий резонанс у соцмережах.
  • Після того як справа набула розголосу, знімальна група офіційно заявила, що сцену з Віктором Медведчуком повернуть.