З сценарію фільму про Василя Стуса пропала сцена з Віктором Медведчуком. Куди? Версії розходяться

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
З сценарію фільму про Василя Стуса пропала сцена з Віктором Медведчуком. Куди? Версії розходяться

stusfilm.com.ua

З сценарію біографічної драми про українського поета Василя Стуса, яку знімає кінокомпанія UM-GROUP, вирізали сцену з Віктором Медведчуком, який у 1980 році він був державним адвокатом Василя Стуса та не зміг його захистити: поета засудили та відправили в російську колонію де він помер.

«Бабель» спробував зʼясувати причини видалення сцени з Медведчуком з сценарію стрічки, але почув різні версії від причетних до зйомок сторін.

«Сцену видалили, бо про це попросив син Стуса»

Режисер-постановник фільму Роман Бровко заявив «Бабелю», що сцену видалили на прохання сина поета.

“Маючи розмови з Дмитром Стусом, наші сценаристи їх записали, то Дмитро Стус сказав так, що мій батько розумів, що жоден радянський адвокат, котрий фактично є слугою системи, йому не допоможе, тому мій батько просив дати адвоката західного, з міжнародних організацій. Він розумів, що такий західний адвокат, з міжнародних структур може допомогти. Медведчук чи будь-хто інший не допоміг би йому. Скажімо так, з точки зору вмовити Стуса покаятися і підписати каяння, відняти мінус пʼять років терміну ув’язнення – на таких умовах як і Медведчук, так і інші адвокати намагалися вмовити Стуса. Але ж ви розумієте Стуса. Для Стуса це було неприйнятно! Тобто так, Медведчук може сказати, що дійсно він намагався щось зробити для Стуса, тому що намагався полегшити йому умови покарання, просив підписати“, - сказав режисер-постановник.

«Видалили, бо подзвонили люди від Медведчука»

Про видалення сцени також заявив на своїй сторінці у Facebook актор Геннадій Попенко.

«Продюсерам зателефонували з "адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть зняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом», - написав Попенко.

«Сцена дійсно була, але зникла»

А один з сценаристів Сергій Дзюба розповів «Бабелю», що спочатку в сценарії сцена з Віктором Медведчуком дійсно була. Як розповів «Бабелю» один з сценаристів Сергій Дзюба, спочатку в сценарії сцена з Віктором Медведчуком дійсно була.

«Чому її не зняли я не в курсі. Але про те що Медведчука не буде у фільмі режисер заявив в прямому ефірі два місяці назад і потім кожен раз заявляв про це. І ось зараз всі прокинулися», — заявив він.

«Я нічого не просив видаляти»

Син Василя Стуса — Дмитро займає посаду генерального директора Національного музею Тараса Шевченка. Він заявив «Бабелю» у телефонному коментарі, що ні про що не просив знімальну групу і режисера.

Він підтвердив, що зустрічався з режисером і сказав йому, що цей фільм смішний і неприйнятний, але ні про що його не просив.

А що кажуть самі учасники проекту?

У знімальній групі розповіли «Бабелю», що готують офіційну заяву.

«Вона буде опублікована в понеділок, оскільки ми не хочемо голослівних тверджень. Готуємо відео, юридичні посилання та інші, що підкріплюють нашу позицію матеріали», — заявив представник групи.

Про фільм

Художній повнометражний фільм "Стус" - це метафорична історія про життя і загадкову смерть поета-шістдесятника, правозахисника, героя України – Василя Семеновича Стуса та його боротьбу із системою. Події фільму розгортаються у 1985 році під час останньої спроби КДБ спокусити поета химерною "свободою".

В СРСР кримінальна справа проти Стуса була порушена 13 травня 1980 року. Поета звинуватили в тому, що він виготовляв, зберігав і розповсюджував літературу «з метою підриву і ослаблення радянської влади».

Віктор Медведчук тоді виступав державним захисником на процесі. На засіданні він не підтримував клопотання Стуса, а заявляв, що покладається «на рішення суду». Очевидці пишуть, що поет фактично захищав себе сам.

Стуса засудили за статтею 62 ч. 2 КК УРСР і відправили у виправну колонію Перм-36 в Росії. 4 вересня 1985 року він помер у тюремному карцері.