СБУ порадила екскерівниці Нацбанку Гонтарєвій утриматися від заяв, де вона радить МВФ призупинити співпрацю з Україною

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
СБУ порадила екскерівниці Нацбанку Гонтарєвій утриматися від заяв, де вона радить МВФ призупинити співпрацю з Україною

National Bank Of Ukraine / Flickr

Служба безпеки відреагувала на заяву колишньої глави Нацбанку Валерії Гонтарєвої про те, що МВФ має «заморозити» співпрацю з Україною та зажадати достроково погасити кредити. Про це СБУ повідомила у Facebook.

«Служба безпеки України поважає право кожного громадянина на свободу висловлювань, однак вважає неприпустимими заяви, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема у фінансово-економічній сфері, і негативно вплинути на ситуацію у країні», — йдеться в повідомленні відомства.

СБУ закликала всіх експосадовців утриматися від подібних «неоднозначних» коментарів, «не сіяти панічні настрої серед населення і не розхитувати економічну стабільність держави».

Гонтарєва у коментарі «НВ. Бізнес» сказала, що ситуація в якій СБУ розповідає людям, що їм робити, і про що їм думати «гірша за путінізм».

Перед цим Гонтарєва сказала в інтервʼю виданню Central Banking, що МВФ повинен захистити незалежність Нацбанку України, призупинивши виплати країні за новою програмою, поки новим головою регулятора не призначать людину, яка захистить реформу НБУ.

«Коли голова центрального банку подає у відставку, не можна просто публікувати ці заяви… Щоб захистити реформи, які ми провели, МВФ повинен оголосити, що не буде перераховувати ніяких подальших платежів Україні, якщо [президент Володимир] Зеленський не призначить голову НБУ, який буде захищати реформи», — заявила Гонтарєва.