«Росія не має права». Посольство США відреагувало на затримання кримських татар

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Посольство США відреагувало на затримання шістьох кримських татар російськими силовиками під час обшуків в Криму, які проводилися рано-вранці.

Посольство вимагає звільнити всіх затриманих. «Росія не має права переслідувати та затримувати українців на українській землі. Росія повинна звільнити всіх українських політичних вʼязнів», — сказано в заяві.

Перший заступник українського міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявила, що росіяни найімовірніше звинуватять затриманих за статтею про причетність до терористичної організації. Цю статтю застосовують до затриманих кримськотатарських активістів. Зазвичай їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

Джапарова додала, що один із затриманих — Олександр Сізіков — інвалід 1 групи, який брав участь у мітингах проти окупаційної влади РФ, яка проводить репресії на релігійному ґрунті.

  • Російські силовики 7 липня провели обшуки у пʼяти населених пунктах. Вони затримали шістьох кримських татар і доставили їх в управління ФСБ в Сімферополі.
  • Після окупації півострова обшуки в активістів, кримських татар і незалежних журналістів відбуваються регулярно. Також «під прес» потрапляють кримські мусульмани, яких підозрюють у звʼязках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір». У березні суд Сімферополя заарештував чотирьох кримських татар у справі «Хізб ут-Тахрір».