Суд Сімферополя заарештував чотирьох кримських татар у справі «Хізб ут-Тахрір»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував чотирьох кримських татар, які були затримані напередодні за підозрою в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ).

Про це повідомляє громадська організація «Кримська солідарність» і LB.ua.

Суд відправив у СІЗО до 10 травня Османа і Сейтумера Сейтумерових та Рустема Сейтемеметова. Амета Сулейманова відправили під цілодобовий домашній арешт.

Адвокати заявили, що будуть оскаржувати рішення суду. Адвокат Назім Шейхмамбетов розповів, що підставою для арешту кримчан стали розмови в мечеті.

«Ми побачили, що вкотре розмови в мечеті стали підставою для порушення кримінальної справи і підозри людей у вчиненні злочину терористичного характеру, на жаль за розмови в мечеті строку дають більше, ніж за вбивство», — сказав Шейхмамбетов.

  • Російські силовики затримали кримських татар 11 березня. Тоді були затримані пʼять осіб у ході девʼяти обшуків у Бахчисараї.
  • За даними експертів Кримськотатарського ресурсного центру, в 2019 році на півострові відбулося понад 150 затримань і понад 300 заходів обмеження свободи.