У Криму російські силовики провели обшуки у кримських татар. Шістьох людей затримали

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В анексованому Криму російські силовики провели низку обшуків у будинках кримських татар.

Про це повідомляють активісти обʼєднання «Кримська солідарність».

Обшуки почалися рано-вранці в селі Залізничне у Аліма Суфʼянова і в селі Білокамʼянка у Сейрана Хайретдінова. Потім силовики прийшли з обшуками у смт. Жовтневе до Еміля Зіядінова, у Сімферопольському районі до Ісмета Ібрагімова, в Алушті до Ділявера Меметова.

Причини обшуків силовики не повідомляють.

Як пишуть «Ґрати», Меметова в кінці травня затримували російські прикордонники при спробі перетнути адмінкордон з Херсонською областю. У відділенні поліції у нього вирвали сторінки з паспорта. Його адвокат заявив, що це було зроблено навмисно, щоб не випустити Меметова з Криму.

Зіядінова теж затримували в березні 2019 року, коли він прийшов підтримати кримських татар у Сімферополі, у яких тривали обшуки. Його оштрафували на 500 рублів за те, що він нібито взяв за рукав поліцейського.

Як повідомляють «Крим.Реалії» з посиланням на активістів, після обшуків до управління ФСБ в Сімферополі відвезли шістьох чоловіків: Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова, Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суфʼянова, Вадима Бектемірова.

Дружина Зіядінова розповіла, що силовики підозрюють її чоловіка у причетності до терористичної організації. В їхньому будинку вилучили два ноутбуки, літературу, системний блок. «Нас із чоловіком завели до кімнати, вони почали говорити про те, що якщо ми погодимося співпрацювати і зізнаємося в тому, що є членами цієї партії , то термін буде менший, аж до домашнього арешту», — сказала вона.

  • Після окупації півострова обшуки в активістів, кримських татар і незалежних журналістів відбуваються регулярно. Також «під прес» потрапляють кримські мусульмани, яких підозрюють у звʼязках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір». У березні суд Сімферополя заарештував чотирьох кримських татар у справі «Хізб ут-Тахрір».