Reuters: Новозеландську поліцію попереджали про небезпеку теракту в день трагедії у Крайстчерчі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Новозеландську поліцію попереджали про небезпеку теракту в день трагедії у Крайстчерчі

Michal Klajban / Wikipedia

Поліцію та спецслужби Нової Зеландії попереджали про погрози одній з мечетей перед тим, як у місті Крайстчерч правий радикал Брентон Таррант розстріляв 51 вірянина. Про це заявила новозеландська група жінок-мусульманок, повідомляє Reuters.

У власному розслідуванні теракту в Крайстчерчі Рада мусульманських жінок Нової Зеландії заявляє, що кілька разів попереджала органи безпеки країни про погрози з боку білих супремасистів.

Востаннє вони попереджали про це 15 березня 2019 року — у день розстрілу вірян в мечетях, коли отримали повідомлення у Facebook з погрозою спалити Коран біля мечеті в місті Гамільтон.

Попри те, що погроза не була пов’язана з масовим вбивством, органи безпеки могли вжити заходів для захисту мечетей у всій країні, вважає жіноча мусульманська організація. На її переконання, уряд мав достатньо розвідувальних можливостей, щоб забезпечити загальнонаціональну антитерористичну стратегію.

«Якби така стратегія була, тоді повідомлення стало б сигналом для кожної мечеті у країні через погрози одній мечеті в п’ятницю 15 березня 2019 року, і всі мечеті вжили б екстрених заходів безпеки. Байдуже, було це пов’язано з крайстчерчським вбивцею чи ні», — йдеться в доповіді групи.

Рада мусульманських жінок Нової Зеландії заявляє, що поліція, служби безпеки й уряд були зосереджені лише на боротьбі з мусульманським екстремізмом і залишили суспільство незахищеним перед екстремізмом альт-райтів, що набирав обертів.

Рада звинувачує органи безпеки Нової Зеландії у тому, що вони «проспали» можливість попередити трагедію, якщо не проігнорували її навмисно.

Поліція та уряд відмовилися коментувати заяву жіночої мусульманської організації, допоки не буде результатів розслідування з боку Королівської комісії, які мають опублікувати до кінця липня. При цьому, за даними поліції, стосовно людини, яка надіслала повідомлення з погрозами Раді мусульманських жінок, було вжито заходів.

Зазначається, що погрози мусульманській спільноті Нової Зеландії продовжувались і після атаки у Крайстчерчі. На відміну від США чи Великої Британії, у цій країні ще не було жодного вироку за злочини на ґрунті ненависті. За даними Ради мусульманських жінок Нової Зеландії, у країні немає жодної вірянки, яка б не стала жертвою знущань через носіння хіджабу чи інших мусульманських головних уборів, що закривають обличчя.