49 загиблих у Новій Зеландії: вбивця вів онлайн розстрілу, біля мечетей знайшли вибухівку. Усі подробиці теракту

Автор:
Олена Мельник
Дата:
49 загиблих у Новій Зеландії: вбивця вів онлайн розстрілу, біля мечетей знайшли вибухівку. Усі подробиці теракту

Diederik van Heyningen / Anadolu Agency / Getty Images

У двох мечетях у місті Крайстчерч у Новій Зеландії озброєні злочинці відкрили стрілянину. Внаслідок чого півсотні людей загинули і десятки були поранені. Поліція затримала трьох нападників.

Що сталося?

15 березня близько 13:45 за місцевим часом (03:45 за Києвом) злочинці напали на дві мечеті – одна розташована на Дін-Авеню в Крайстчерчі, інша — в його передмісті Лінвуді. Це сталося під час молитви, коли в будівлях перебували сотні вірян. За останніми даними, загинули 49 людей — про це повідомив комісар поліції Майк Буш на прес-конференції. Під час спецоперації поліція Нової Зеландії виявила в обох мечетях зброю, а також два вибухові пристрої у двох транспортних засобах на місці події.

Крайстчерч — найбільше місто Південного острова Нової Зеландії. Основними галузями економіки міста є сільське господарство, харчова промисловість і туризм. Тут проживають близько 400 тисяч осіб. За даними перепису 2013 року, мусульмани становлять трохи більше одного відсотка населення Нової Зеландії.

Що відомо про нападників?

Спочатку поліція повідомила, що затримала чотирьох нападників — трьох чоловіків і одну жінку. Але пізніше стало відомо, що одного підозрюваного відпустили. Правоохоронці вважають, що він не мав жодного відношення до події. Звинувачення в убивстві висунули одному з затриманих – чоловікові у віці близько 20 років. Він постане перед судом 16 березня. Також повідомляється, що ще у двох заарештованих на місці нападу виявили зброю.

Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант, пише New Zealand Herald.

Під час нападу він вів онлайн-трасляцію розстрілу людей в мечеті протягом 17 хвилин, імітуючи бійню з відеоігор. Він також опублікував «маніфест», в якому виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками», пише Reuters . У маніфесті згадувався «білий геноцид» — цей термін зазвичай використовують расистські групи для позначення імміграції та зростання чисельності меншин.

Один чоловік, який був у мечеті Аль-Нур під час нападу, розповів, що бойовик був білий, у шоломі та бронежилеті. Чоловік увірвався в мечеть, коли віруючі ставали на коліна для молитви.

«У нього був великий пістолет... він прийшов і почав розстрілювати всіх в мечеті», — розповів очевидець.

Facebook вже видалила акаунт нападника зі своєї соцмережі та відзняте ним відео, а також його акаунт в Instagram.

Також у мережі опублікували відео затримання нападника.

Чому Таррант це зробив?

Підозрюваний у нападах на мечеті австралієць називає себе расистом і фашистом, таким як норвезький терорист і масовий вбивця Андерс Брейвік і швед Антон Лундін-Петтерссон, який вбив трьох людей під час нападу на школу в Тролльгеттані в 2015 році. Про це пише The Local.

Він заявив, що це була помста за тероризм в Європі. Він також згадав 11-річну шведську дівчинку Еббу — одну з тих, хто загинув внаслідок терористичної атаки в Стокгольмі в 2017 році. Тоді в центрі міста вантажівка на великій швидкості вʼїхала у натовп людей, які гуляли центральною пішохідною вулицею у столиці Швеції. Ця трагедія стала першим у сучасній історії Швеції терактом, що спричинив людські жертви — загинули пʼятеро і отримали поранення ще 14 осіб.

На ріжках для автоматів Брентон білою фарбою написав дати «ключових моментів для становлення європейської цивілізації». Серед них — битва при Каргулі під час російсько-турецької війни 1770 року.

У машині стрілка грала пісня Remove Kebab, а на 30 секунді він попросив підписатися на Пьюдіпая — шведського відеоблогера і діяча шоу-бізнесу.

Реакція влади

Премʼєр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерна назвала стрілянину в Крайстчерчі «одним з найбільш похмурих днів» в історії країни.

«Очевидно, це можна трактувати тільки як терористичну атаку», — сказала премʼєр-міністр на прес-конференції близько 08:00 за Києвом.

У країні підвищили рівень національної загрози. В аеропорту Крайстчерча скасували всі рейси. Поліція закликає жителів міста не виходити з дому. Усі мечеті в Новій Зеландії попросили закрили. Їх взяли під охорону озброєні поліцейські.

Політичні та ісламські лідери в Азії та на Близькому Сході засудили вбивства. Відомо, що в одній з мечетей перебували шість індонезійців, причому троє зуміли втекти, а троє зникли безвісти. Серед поранених — троє афганців і двоє малазійців.

Міністерство закордонних справ України заявляє, що український консул в Австралії зʼясовує інформацію про громадянство постраждалих у теракті в Новій Зеландії.

Також у МЗС повідомили номер телефону, за яким можна звʼязатися з консулом: +61-488-231-640.