AВС: Новозеландський «стрілок» родом із Австралії, працював фітнес-тренером і їздив до Північної Кореї

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
AВС: Новозеландський «стрілок» родом із Австралії, працював фітнес-тренером і їздив до Північної Кореї

ABC

28-річний Брентон Таррант, який вів трансляцію розстрілу людей в мечетях у Новій Зеландії, родом із австралійського містечка Графтон та раніше працював там тренером у тренажерній залі.

Про це пише ABC, посилаючись на слова менеджерки зали Трейсі Грей. Жінка впізнала Тарранта на відео, яке він знімав під час розстрілу.

За її словами, Таррант працював у її тренажерній залі з 2009 по 2011 рік — одразу після закінчення школи. За словами Грей, хлопець був дуже відданим тренером. Крім основної роботи, він проводив безкоштовні заняття для дітей.

Після звільнення Таррант поїхав подорожувати. Він відвідував країни Європи та Азії, зокрема Північну Корею. Там його сфотографували у складі туристичної групи.

Брентон Таррант у Північній Кореї.

ABC

Таррант називав себе «звичайним білим чоловіком, зі звичайної сімʼї», який народився в Австралії в «робочому класі, небагатій родині», пише ABC.

  • 15 березня злочинці напали на дві мечеті: одна розташована на Дін-Авеню у Крайстчерчі, інша — в його передмісті Лінвуді. Внаслідок стрілянини було вбито 49 осіб і принаймні 20 тяжко поранено. Один із стрільців вів трансляцію розстрілу з нашоломної камери GoPro. Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Він опублікував «маніфест» на понад 70 сторінках, у якому він виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками».
  • Поліція пізніше затримала чотирьох нападників — трьох чоловіків і одну жінку. Але пізніше стало відомо, що одного підозрюваного відпустили. Правоохоронці вважають, що він не мав жодного відношення до події. Звинувачення в убивстві висунули одному із затриманих — чоловікові у віці близько 20 років.