«Живемо в епоху Тik-Тok правосуддя». У Порошенка відповіли на відео генпрокурора та звинуватили її у фальсифікації документів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Живемо в епоху Тik-Тok правосуддя». У Порошенка відповіли на відео генпрокурора та звинуватили її у фальсифікації документів

УНІАН

Адвокат п’ятого президента, народного депутата Петра Порошенка Ілля Новіков відповів на відеозвернення генпрокурора Ірини Венедіктової та звинуватив її у фальсифікації документів. Захист Порошенка заявив, що чекає Венедіктову у Печерському суді, де вона зможе пояснили свою позицію, як цього вимагає закон.

Відео оприлюднили на сторінці партії «Європейська солідарність» у Facebook.

«У повідомленні про підозру фігурує стаття 426-1 плюс стаття 27. Тобто, за версією генпрокурора, Порошенко вчинив підбурювання свого підлеглого, керівника Служби зовнішньої розвідки. У дорученні, яке нам показали 10 червня, фігурують ті самі статті плюс 367 стаття, яку Порошенку не предʼявляють, а просто згадують у документі […] 10 червня в Офісі генпрокурора, коли ми запитали, чому нам ніхто не показує постанову, перше, що нам сказали, що «постанова не потрібна». Неправда, насправді потрібна і зараз вони це вже визнали. А друге, що сказала Венедіктова, що вона підписала тільки два документи», — розповідає Новіков.

За його словами, у суді вони побачили подані документи і виявили, що постанова, про яку запитували у Венедіктової, насправді є, «вона звідкись взялася, і датована 10 червня».

«Але в ній згадується, крім цих, стаття 109 частина 3 ККУ — стаття про насильницьке захоплення влади», — додав Новіков.

«Статті не було на той момент, коли Венедіктова, як вона пояснює, підписувала 10 червня […] Ця помилка маркує те, що було зроблено: коли ви робите документ, поспішаючи, заднім числом, зі старою датою, і не можете проконтролювати, що у вас відбувається, виходить два документи, які мали бути сусідніми, які мала готувати одна людина, за одним компʼютером, з різницею в 5 хвилин — постанова і доручення — зроблені по-різному […] Це означає, що вчинено не просто помилку, а вчинено фальсифікацію», — наголосив Новіков.

Адвокат заявив, що Венедіктова «вважає, що ми з вами живемо в епоху «Тik-Тok правосуддя», коли можна записати відосик, не обґрунтовувати свою позицію та не визнавати своїх помилок, але це не так».

Що відбувається?

30 червня Порошенка мали допитати у ДБР. Допит мав відбуватися у рамках провадження 62019000000000753. Раніше ексзаступник голови Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов заявляв, що це провадження відкрили за його зверненням. Порошенка звинувачують у захопленні державної влади і невиконанні рішення суду під час призначення членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Водночас у ДБР повідомили, що це провадження стосується призначення Семочка.

  • Петро Порошенко фігурує одразу у декількох справах. Зокрема, його підозрюють у тому, що, будучи президентом, у 2018 році він «видав явно злочинний наказ», яким схилив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до перевищення ним влади та службових повноважень. Божок нібито за наказом Порошенка призначив на посаду заступника голови СЗР Сергія Семочка.
  • 10 червня ДБР заявило, що Порошенку повідомили про підозру у цій справі. Але адвокати заперечували вручення підозри — через «процесуальні порушення».
  • Адвокат Порошенка Ігор Головань стверджує, що Венедіктова оформила «заднім числом» постанову, якою нібито доручила іншому прокурору вручити підозру Порошенку.
  • Напередодні генпрокурор Венедіктова заявила, що два провадження щодо Порошенка — про призначення членів Вищої ради правосуддя та призначення на посаду заступника голови СЗР Сергія Семочка — обʼєднали в одне.