Міжнародний суд звинуватив президента Косова у причетності до вбивства майже 100 людей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Міжнародний суд звинуватив президента Косова у причетності до вбивства майже 100 людей

Wikipedia / Koch / MSC

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі (МКС) висунув звинувачення президенту Косова Хашиму Тачі та девʼяти іншим колишнім косовським військовим у військових злочинах.

Про це пише Deutsche Welle.

Суд звинувачує їх у причетності до вбивства майже 100 людей. Їхніми жертвами були косовські албанці, серби і роми, а також політичні опоненти. Групі також висунуті звинувачення в тортурах, переслідуваннях і викраденнях.

Чиновники суду описали обвинувальний акт як «результат тривалого розслідування». Менш як рік тому премʼєр-міністр Косова Рамуш Харадінай подав у відставку після того, як МКС викликав його за підозрою у військових злочинах.

Звинувачення висунули за кілька днів до того, як сербські та косовські високопосадовці мають зустрітися у Вашингтоні для довгоочікуваного раунду переговорів. Тачі теж мав брати участь у цьому саміті.

Багато балканських і міжнародних спостерігачів вважають саміт у Вашингтоні ключовим кроком в остаточному розвʼязанні конфлікту. Сербія досі не визнає незалежність Косова.

Тачі та Харадіная, а також косовських військових звинувачують в етнічних чистках під час війни Косова за незалежність від Югославії в 1998—1999 роках. Унаслідок бойових дій загинули понад 10 тисяч людей, понад 1,5 тисячі вважаються зниклими безвісти.