Путін розповів, що «благословив» захоплення аеропорту у Приштині. Але учасник операції каже, що той навіть не знав про неї

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путін розповів, що «благословив» захоплення аеропорту у Приштині. Але учасник операції каже, що той навіть не знав про неї

Sasha Mordovets / Getty Images

Російський пропагандист Дмитро Кисельов в ефірі своєї програми «Вести недели» на телеканалі «Россия 1» заявив, що у 1999 році Володимир Путін під час роботи на посадах директора ФСБ і секретаря Ради безпеки Росії «благословив» операцію російських військових із захоплення аеропорту «Слатіна» у Приштині (Косово).

Військова операція відбулася в ніч проти 12 червня 1999 року в Міжнародному аеропорту косовського міста Приштина в післявоєнний період. Тоді зведений батальйон Повітряно-десантних військ ЗС Росії зайняв аеропорт «Слатіна» і взяв контроль над ним, випередивши миротворчі сили НАТО. Тому Росія вважає цю операцію однією з «найуспішніших».

Meduza повідомляє, що програма з сюжетом про Путіна вийшла 14 червня. Там показали фрагмент інтерв’ю російського президента, де той розповідає про свою роль в операції та як ухвалювали рішення. За його словами, перед початком операції до нього звернувся начальник Генштабу Збройних сил Росії Анатолій Квашнін.

«І він мені сказав про те, що є така ідея — захопити цей аеропорт. На питання «навіщо», він відповів: “Ясно, що нам доведеться звідти колись піти, але буде чим торгуватися”. Знаю, що він не ризикнув це погоджувати з вищими посадовими особами, зокрема в Міністерстві оборони, але ось це було зроблено. Зі мною він на цей рахунок у всякому разі розмовляв і питав мою думку, а я йому так сказав, що якщо вважаєш за доцільне, так і роби», — розповів Путін.

У сюжеті Кисельов заявив, що Путін став «тим самим посадовцем, який, якщо і не наказав, то вже точно благословив ідею начальника Генштабу». Кисельов зазначив, що вже тоді Путін продемонстрував, «наскільки важливі воля і рішучість у політиці».

Але генерал-полковник Леонід Івашов, який брав участь у цій операції та був начальником Головного управління міжнародного військового співробітництва Міноборони Росії, заявив телеканалу «Дождь», що Путін ніяк не міг знати про цю операцію, а начальник Генштабу Росії взагалі був проти її проведення.

«Операція планувалася без участі [глави Генштабу] Квашніна, тому що вирішили [відомості про операції] йому не передавати. Ми обмежили взагалі цю операцію високим ступенем секретності. Повною мірою знали про цю операцію шестеро людей в усьому Міністерстві оборони. МЗС не знало про це, ФСБ ми не попереджали», — стверджує Івашов.

Відповідаючи на запитання, чи могла Рада безпеки Росії «благословити» цю операцію, Івашов наголосив, що це повна брехня. Він підкреслив, що Путін не міг брати участь в операції, оскільки не знав про неї.

  • У Росії триває підготовка до голосування за поправки до Конституції Росії, яке заплановане з 25 червня і триватиме сім днів. Росіян різними способами мотивуватимуть прийти на дільниці — від розіграшів квартир до «приведи родича». Голосування за поправки різко критикує опозиція, наголошуючи, що їх виносять з однією метою — надати можливість Путіну обиратися на посаду президента Росії ще двічі.