Президент Сербії заявив, що без «згоди» Росії жодного рішення щодо Косова ухвалено не буде

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що для будь-якого остаточного рішення щодо Косова буде необхідна згода з боку Росії.

Про це він повідомив на зустрічі із головою МЗС РФ Сергієм Лавровим, пише РТС.

«Одне зрозуміло: якщо будь-яке рішення буде досягнуто в будь-який час — воно вимагатиме схвалення з боку Росії через Радбез ООН, тому ми не хочемо, щоб усі консультації відбувалися без [залучення] Росії», — зазначив Вучич.

Президент Сербії також розповів, що за кілька днів проведе зустріч із російським колегою Володимиром Путіним. Вони обговорять сербські позиції на міжнародних переговорах, зокрема з представниками Косова в Білому домі.

Вучич підкреслив, що Сербія на погодиться на визнання Косова в обмін на членство в ЄС.

«У відповідь на можливу пропозицію [Сербії] визнати Косово і вступ Косова до ООН, і ми нічого не отримаємо натомість, крім членства в ЄС, наша відповідь буде «ні», - пояснив він.

  • Косово є частково визнаною державою на Балканах. Після війни 1999 року між албанцями та сербами територія була підконтрольна ООН, а у 2008 році парламент Косова одноосібно проголосив незалежність.
  • Країну визнали майже 100 держав світу. Сербія досі не визнає незалежність Косова. Не визнає цю країну Україна, а також ще 5 країн-членів ЄС: Іспанія, Кіпр, Греція, Словаччина та Румунія. Але це не завадило ЄС ухвалити з Косовим Угоду про асоціацію.
  • Сербія є країною-кандидатом на членство в ЄС, однак для цього їй необхідно вирішити питання визнання Косова. Через це лідери постійно намагаються досягти мирної угоди та врегулювати суперечки. Один із можливих планів, який підтримують і США, — це обмін територіями. Косово віддасть Сербії частину північних територій, де переважно проживають серби, в обмін на сербські регіони на півдні, де проживають переважно албанці.