Сербія привела армію в бойову готовність через операцію спецназу в Косові. Там затримують сербів, люди зводять барикади

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Президент Сербії Александар Вучич наказав привести в повну бойову готовність збройні сили та поліцію країни.

Як повідомляє «Радіо Свобода», причина — спецоперація в Косові в районах, населених сербами.

Сербська влада повідомляє, що косовський спецназ, за непідтвердженими даними, затримав 23 людини. Серед них — працівники місцевої поліції та мирні мешканці сербської національності, а також етнічні боснійці, пише Meduza. Президент Сербії Вучич також заявив про затримання росіянина, співробітника Місії ООН у справах тимчасової адміністрації в Косові Михайла Краснощокова.

За інформацією влади Сербії, люди в північних районах Косова почали зводити барикади, щоб не пропустити спецназ.

Під час проведення операції було чути постріли, один поліцейський поранений.

Речник поліції Косова Бакі Келяні заявив, що серед заарештованих є також кілька поліцейських і митників. Їх підозрюють в організованій злочинності та контрабанді.

Премʼєр-міністр Косова Рамуш Харадінай заявляє, що операція у громадах, заселених переважно сербами, спрямована проти порушників закону, і закликав сербів зберігати мир і поважати закон.

«Радіо Свобода» також повідомляє про десятки бронетранспортерів косовської спецполіції на шляхах і вулицях міст на півночі Косова.

У столиці Сербії Белграді триває надзвичайна сесія Ради національної безпеки. Президент Вучич попередив представників Євросоюзу, що Сербія «реагуватиме в разі, якщо косовська спецполіція не зупинить акцію й не залишить північ Косова».

  • 14 грудня парламент Косова підтримав створення власних військових сил. Це викликало різку критику з боку Сербії. Радник президента Сербії Вучича попередив, що Белград може надіслати війська до країни і оголосити територію Косова окупованою у відповідь на такий крок парламенту.
  • У серпні президенти Сербії та частково визнаної республіки Косово заявили, що «можуть переглянути кордони». Європейські політики виступають проти перегляду і бояться, що цей акт «викличе ефект доміно» на Балканах.
  • 17 березня у столиці Сербії Белграді відбулися масштабні протести, люди оточили резиденцію президента та вимагали його відставки. Це сталося після того, як мітингувальники включили у список своїх вимог більшу свободу для ЗМІ та проведення нових виборів. Протести в Сербії тривали з початку грудня.