«Наші гроші»: Двох заступників генпрокурора Венедіктової колись нагороджував Янукович, а третій боровся проти Майдану

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Наші гроші»: Двох заступників генпрокурора Венедіктової колись нагороджував Янукович, а третій боровся проти Майдану

УНІАН

Двоє заступників генпрокурора Ірини Венедіктової — Андрій Любович і Олексій Симоненко — отримували нагороди від Віктора Януковича, а третій — Ігор Мустеца — під час Революції гідності, ймовірно, брав участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Любовича, який зараз в Офісі генпрокурора відповідає за розслідування «справ Майдану», у 2012 році тодішній президент Віктор Янукович на прохання ексгенпрокурора Віктора Пшонки нагородив медаллю «За працю і звитягу».

«За проявлений високий професіоналізм в організації якісного й оперативного розслідування і розкриття злочинів, пов’язаних із вчиненням терористичних актів у місті Дніпропетровську», — йшлося в листі, підписаному Пшонкою.

«Наші гроші» пояснюють, що йдеться про серію вибухів у Дніпрі навесні 2012 року, коли Любович був головним слідчим обласної прокуратури. Тоді Янукович наказав оперативно розслідувати справу, і незабаром правоохоронці затримали чотирьох осіб. Після цього Любович й отримав свою медаль. Але справа «дніпропетровських терористів» почала розвалюватися в суді. Спершу прокуратура зняла обвинувачення з двох підозрюваних, а у 2019 році двоє інших отримали обвинувальні вироки, але зовсім не з тим покаранням, на яке сподівалася прокуратура. Прокурори вимагали для них довічного ув’язнення, натомість ті вийшли на волю одразу після оголошення вироку (з урахуванням так званого «Закону Савченко»).

Ще один заступник Венедіктової — Симоненко, який за часів Віктора Януковича працював у СБУ, раніше отримав цілу низку нагород як від глави СБУ Валерія Хорошковського, так і від самого президента. Янукович нагородив Симоненка в березні 2011 року званням «Заслуженого юриста України». А рекомендував його до цієї нагороди тодішній начальник — голова СБУ Валерій Хорошковський.

Сам Хорошковський видав Олексію Симоненку низку відомчих нагород. Окрім того, Валерій Хорошковський звернувся до Верховної Ради, щоб Олексія Симоненка нагородили почесною грамотою.

Третій заступник Венедіктової — Ігор Мустеца — не отримував нагород від Януковича, але, за даними «Наших грошей», ймовірно, брав безпосередню участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

У той час Мустеца працював на посаді прокурора Шевченківського району Чернівців. Мустеца оскаржував рішення місцевої ради на підтримку Євромайдану, а також рішення з вимогою відставки прем’єра Миколи Азарова та імпічменту Януковича.

Мустеца отримав нагороди від президента Петра Порошенка, який присвоїв йому звання «Заслужений юрист України» і нагородив орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

  • 27 березня Венедіктова призначила двох своїх нових заступників — Андрія Любовича й Олексія Симоненка. На початку квітня вона призначила своїм третім заступником Ігоря Мустецу.