У США спробували повалити пам’ятник президенту біля Білого дому. Його врятувала поліція

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У США протестувальники проти расизму та поліцейського свавілля спробували повалити пам’ятник сьомому президенту Ендрю Джексону, який стоїть перед Білим домом. Під крики «Вбивця!» його намагалися скинути за допомогою мотузок, поки не втрутилась поліція.

Про це повідомляє Reuters.

Невдала спроба скинути бронзову статую президента Джексона була частиною загальноамериканської тенденції до повалення пам’ятників суперечливим особистостям, які могли бути причетні до расизму.

Президент Дональд Трамп назвав подію в парку Лафайєт «жахливим вандалізмом» і розповів про багатьох заарештованих.

«10 років тюрми згідно із законом про збереження меморіалів ветеранам. Начувайтеся!» — написав він.

Інцидент стався в понеділок ввечері, коли десятки протестувальників пробились через паркан, який звели для захисту статуї. Люди обмалювали постамент, забрались на нього, прив’язали мотузки до ший Джексона і його коня, після чого почали тягнути.

Протестувальники не встигли повалити монумент — десятки поліцейських розігнали їх палицями та сльозогінним газом.

Колишній генерал армії США Джексон двічі був президентом і правив з 1829 по 1837 рік, демонструючи популістичний стиль, у зв’язку з чим його іноді порівнюють з Трампом.

Демократа Джексона, зокрема, критикують за підписання закону «Про переселення індіанців» 1830 року, за яким тисячі корінних американців були виселені зі своїх земель. Урядові сили погнали людей на захід від їхніх територій — багато хто загинув у дорозі, яку назвали «Тропою сліз».