«Центр протидії корупції» розкритикував законопроєкт Зеленського про судову реформу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Громадська організація «Центр протидії корупції» (ЦПК) різко розкритикувала законопроєкт президента Володимира Зеленського про судову реформу, який він напередодні подав до Верховної Ради як невідкладний.

У своєму аналізі ЦПК зазначає, що проєкт закону суперечить меморандуму з Міжнародним валютним фондом і дає повну владу Вищій раді правосуддя (ВСП) — ключовому органу, відповідальному за відбір та звільнення суддів Верховного суду.

«Законопроєкт повністю суперечить вимогам МВФ, які викладені у затвердженому 9 червня меморандумі. Виконання цієї умови меморандуму є передумовою отримання наступного траншу від МВФ, а отже через цей законопроєкт Україна може втратити кілька мільярдів доларів допомоги», — сказано в заяві ЦПК.

Організація зазначає, що українська влада взяла на себе зобовʼязання перед МВФ відновити Вищу раду правосуддя і у меморандумі передбачено створення незалежної комісії з міжнародними експертами у складі, які повинні перевірити членів ВРП на відповідність та при необхідності ініціювати їх звільнення.

«Натомість, президент в своєму законопроєкті пропонує, щоб рішення, чи звільняти членів ВРП, приймала сама ВРП — за таке рішення має проголосувати щонайменше 14 членів ради. Про створення незалежної комісії з міжнародниками у складі в законопроєкті ні слова», — зазначили в ЦПК.

Організація стверджує, що проєкт Зеленського повністю віддає формування нової кваліфікаційної комісії у руки ВРП, яка буде набирати «ручних» експертів, а Вища кваліфікаційна комісія суддів не зможе без схвалення ВРП провести жодний відбір або оцінку суддів.

Законопроєкт Зеленського також розкритикували заступник голови правління «Центру політико-правових реформ», член Громадської ради доброчесності Роман Куйбіда та фундація DEJURE.

«Граблі так граблі! Ось що можна сказати про судову реформу від президента Зеленського [...]. ВРП зможе забезпечити бажаний для себе результат, незважаючи на конкурсну комісію. Міжнародники у ній виконуватимуть роль фігового листа, щоб прикрити результат», — написав він.

DEJURE законопроєкт назвали «імітацією судової реформи».

  • У жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про «судову реформу» Зеленського. Документ скорочує кількість суддів Верховного суду з 200 до 100 осіб. Також Рада розпустила чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і скоротила кількість її членів з 16 до 12.
  • На початку листопада 2019 року Зеленський підписав закон про судову реформу, а вже в березні Конституційний суд визнав незаконним ряд положень судової реформи, ініційованої президентом.
  • 22 червня Зеленський вніс до Ради законопроєкт про зміни до законів щодо судової системи. У пояснювальній записці зазначено, що прийняття відповідного закону забезпечить виконання рішень Конституційного суду.