Британський страховий гігант Lloydʼs вибачився за звʼязок з рабством у минулому

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Найстаріша страхова компанія Великої Британії Lloydʼs (заснована у 1688 році) вибачилася за причетність до работоргівлі у минулому на тлі антирасистських протестів у світі.

Про це повідомляє BBC.

Lloydʼs у минулому страхувала кораблі, які перевозили рабів. Компанія була провідним страховиком судноплавства у світі. Тепер керівництво Lloydʼs обіцяє великі пожертви організаціям, які відстоюють права етнічних меншин. Також компанія обіцяє сприяти залученню представників етнічних меншин у свій штат.

«Це був прикрий і ганебний період в англійській та нашій власній історії», — заявили у компанії.

До вибачень приєдналася і найстаріша британська мережа пивоварень і пабів Greene King (заснована у 1799 році). Один з її засновників, Бенджамін Грін володів плантаціями у Вест-Індії. Після скасування рабства він отримав велику компенсацію за втрату «живого товару». Greene King також обіцяє великі пожертви.

Ці компанії будуть не останніми, хто вибачиться за минуле. Університетський коледж Лондона запустив проєкт Legacies of British Slave-ownership, у рамках якого створено список компаній, банків, фірм та інших установ, які в минулому були причетні до работоргівлі або заохочували расизм.

  • У Великій Британії підхопили тему американських протестів і повалили памʼятник работорговцю Едварду Колстону. Після цієї події мер Лондона заявив, що демонтує кілька інших памʼятників, повʼязаних з расизмом та імперським минулим країни. Вуличний художник Бенксі присвятив цій події нову роботу.
  • Раніше стало відомо, що група футбольних фанатів, які називають себе патріотами, і прихильники праворадикального активіста Томмі Робінсона зберуться в Лондоні в суботу, щоб захистити памʼятники від антирасистських акцій. 14 червня сталися сутички з поліцією, заарештовано близько 100 осіб.