Вуличний художник Бенксі присвятив роботу поваленому в Бристолі памʼятнику работорговцю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Вуличний художник Бенксі присвятив роботу поваленому в Бристолі памʼятнику работорговцю

Instagram / Banksy

Британський андерграундний художник Бенксі презентував нову роботу, яка присвячена поваленню пам’ятника англійського работорговця XVII століття Едварда Колстона. Фото роботи він опублікував в Instagram.

«Що нам робити з порожнім постаментом посеред Бристолю? Ось є ідея, яка влаштовує як тих, хто сумує за статуєю Колстона, так і тих, хто цього не робить. Ми витягуємо його з води, ставимо назад на постамент, обвʼязуємо тросом шию і доручаємо кільком бронзовим статуям протестуючих в натуральну величину, щоб скинули його. Усі щасливі. Славетний день», — підписав роботу митець.

Минулої неділі у Бристолі група демонстрантів, яких надихнули американські протести, повалили статую Едварда Колстона, який заробив капітал на торгівлі рабами із Західної Африки. Подія викликала серед британців широку суспільну дискусію про імперське минуле їхньої країни.

Напередодні Бенксі презентував нову роботу і порівняв расизм із трубою, яка затоплює квартиру поверхом нижче. У заяві до нової роботи Бенксі зазначає, що проблема расизму — це проблема білих людей, і ніхто, крім них, не зможе її вирішити.