Вуличний художник Бенксі презентував нову роботу і порівняв расизм із трубою, яка затоплює квартиру поверхом нижче

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Британський андерграундний художник Бенксі, відомий своїми гостросоціальними та політичними графіті, презентував нову роботу, присвячену протестам проти расизму та поліцейської жорстокості в США, які розпочались після вбивства беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда.

На переконання художника, чия особистість досі є загадкою, відповідальність за систему, яка призводить до дискримінації та насильства темношкірих американців, лежить на їхніх білих співгромадянах.

Нова робота вуличного художника — меморіальний портрет із затемненим обличчям і свічка, що підпалює прапор США із зірками, схожими на білих голубів.

У заяві до нової роботи Бенксі зазначає, що проблема расизму — це проблема білих людей, і ніхто, крім них, не зможе її вирішити.

«Система підставила небілих людей. Біла система. Наче зламана труба, що заливає водою квартиру людей, які живуть поверхом нижче», — написав митець.

На його думку, така несправність робить життя інших людей нестерпним, і вони навіть не в змозі полагодити її, оскільки ніхто не пустить їх «до квартири поверхом вище».

«Це проблема білих. І якщо білі люди не вирішать її, комусь доведеться піднятися поверхом вище і вибити двері», — підкреслив Бенксі.