Лондон перегляне свої пам’ятки на предмет расизму після того, як у Бристолі повалили статую работорговця

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Лондон перегляне свої пам’ятки на предмет расизму після того, як у Бристолі повалили статую работорговця

Yui Mok / PA Images via Getty Images

Мер Лондону Садік Хан наказав переглянути міські статуї та назви вулиць після повалення пам’ятника англійського работорговця XVII століття, що викликало гучні дебати стосовно оцінок імперського минулого Великої Британії. Антирасистські виступи у країні почалися після протестів у США, викликаних вбивством поліцією афроамериканця Джорджа Флойда.

Про це повідомляє Reuters.

Минулої неділі у Бристолі група демонстрантів, яких надихнули американські протести, повалили статую Едварда Колстона, який заробив капітал на торгівлі рабами із Західної Африки. Подія викликала серед британців широку суспільну дискусію про імперське минуле їхньої країни.

Уряд заявив, що попри почуття спільноти, несанкціоноване повалення статуї є злочином. Історики, зі свого боку, заявили, що фігуру работорговця Колстона обговорюють вже кілька років, проте статуя досі на місці.

Хан заявив, що комісія перегляне статуї, пам’ятні таблички та назви вулиць, присвячених діячам Британської Імперії періоду королеви Вікторії, за якої держава стала однією з наймогутніших у світі.

«Різноманітність нашої столиці — це наша найбільша сила, але наші статуї, назви вулиць і публічних місць відображають минулу епоху», — сказав мер.

Він також додав, що деякі пам’ятки демонтують. На переконання Хана, необхідно визнати, що значна частина добробуту Британії була досягнута завдяки работоргівлі.

Протягом XV—XIX століть європейські работорговці депортували з Африки близько 17 млн людей, як дорослих, так і дітей. На важкому шляху до Америки багато африканців загинули, а ті, хто вижив, стали рабами на цукрових, тютюнових та бавовняних плантаціях.

Велика Британія заборонила трансатлантичну работоргівлю в 1807 році.