Посольства США, Канади і Німеччини перед засіданням суду щодо Порошенка застерегли владу від політичних переслідувань

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У день обрання п’ятому президенту України Петру Порошенку запобіжного заходу посольство США в Україні нагадало про неприпустимість «зведення політичних рахунків».

Про це повідомили у пресслужбі посольства у Facebook.

«В умовах демократії усі громадяни заслуговують на рівне та справедливе ставлення до себе відповідно до закону. Система правосуддя не повинна використовуватися для зведення політичних рахунків», — наголосили у посольстві.

Згодом відповідні заяви зробили й посольстві Канади в Україні та посольстві Німеччини в Україні.

«Я тоді спостерігала за майже всіма судовими засіданнями у справі Юлії Тимошенко. Я дуже сподіваюсь, що мені не доведеться знову зіштовхнутися з подібним досвідом», — наголосила посол Німеччини Анка Фельдгузен.

У посольстві Канади наголосили, що з 2014 року Україна пройшла важкий, але необхідний шлях демократичних перетворень і зараз українці очікують, що уряд їх дотримуватиметься.

  • Порошенко відтермінував похорон батька через засідання суду 18 червня, на якому йому обиратимуть запобіжний захід. Попри це, генпрокурор Ірина Венедіктова подала клопотання, аби засідання відклали.
  • Порошенка підозрюють у тому, що, будучи президентом у 2018 році, він «видав явно злочинний наказ», яким схилив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до перевищення ним влади та службових повноважень. Божок нібито за наказом Порошенка призначив на посаду заступника голови СЗР Сергія Семочка.
  • 10 червня 2020 року ДБР заявило, що Порошенку повідомили про підозру у цій справі. Але адвокати це заперечували через «процесуальні порушення».
  • У 2018 році журналісти програми Bihus.Info опублікували розслідування, в якому стверджували, що сімʼя Семочка має нерухомість вартістю понад 200 млн грн, а деякі з його родичів — громадянство Росії. Порошенко відправив у відставку Семочка 12 квітня 2019 року, а сам Семочко згодом почав судитися з президентом Зеленським, вимагаючи поновити його на посаді.