«Бігус.Інфо»: Заступник голови Служби зовнішньої розвідки (можливо) має статки на $8 млн і родичів з російським громадянством

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Журналісти програми «Бігус.Інфо» у розслідуванні 2 жовтня 2018 стверджують, що родина Сергія Семочка, колишнього керівника економічної контррозвідки СБУ, а нині першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки, має нерухомість вартістю понад 200 млн гривень, а дехто з родичів — громадянство Росії. Переказуємо розслідування у трьох тезах.

1. Журналісти називають ім’я «дружини або співмешканки» Сергія Семочка — Тетяна Лисенко.

Сергій Семочко мешкає в елітному містечку Козин у будинку на 333 кв. м., який у лютому 2016 року придбала Тетяна Лисенко. Вона та Сергій Семочко у 2013 році приватизували сусідні ділянки під Ялтою, де Сергій працював до анексії Криму. Брат Сергія — Андрій, був прописаний за адресою Тетяни Лисенко в Ялті. Крім двох дорослих дітей — Анастасії та Станіслава, у Тетяни Лисенко є неповнолітній син Ілля, який в інстаграмі спочатку фігурував як Семочко, а згодом змінив прізвище на Лисенко.

2. Родина має три будинки, загальною вартістю близько $8 млн.

Перший — у Козині. Неподалік від нього, в Конча-Заспі, падчерка Сергія Семочка Анастасія придбала будинок за $2 млн взимку 2017 року. У січні того ж року жінка викупила маєток на майже 700 квадратів у ще одному містечку неподалік від Конча-Заспи.

Журналісти «Бігус.Інфо» вивчили декларації і вважають, що статків родини не вистачає на покупку цієї нерухомості. Електронна декларація Сергія Семочка засекречена, але наприклад очільник СБУ Василь Грицак у 2015 році отримав 254 тис. грн.

3. У родичів Тетяни Лисенко можуть бути російські паспорти.

Спираючись на копії паспортів, які виклало видання ord-ua.com, журналісти знайшли в російському реєстрі ідентифікаційні номери, видані в РФ на Тетяну Лисенко та її зятя Володимира Котона. У Єдиному реєстрі юридичних осіб РФ (ЄДРЮО) відшукали витяг на повного тезку Станіслава Лисенка, де він також зазначений громадянином Росії. Такі ж витяги ЄДРЮО видає на дружину й тещу Станіслава, а також на батьків Котона.