Британський психолог пояснив, чому не варто звинувачувати в тяжких наслідках пандемії громадську поведінку

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Звинувачувати в поширенні коронавірусу егоїзм і легковажну поведінку населення — велика помилка, яка відволікає від реальних причин важких наслідків пандемії. Із такою заявою виступив один з провідних психологів британської групи SAGE, яка надає наукову допомогу уряду під час надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляє The Guardian.

Професор Джон Дрюрі запевняє, що під час позаштатних ситуацій люди радше проявляють солідарність і кооперацію, ніж егоїзм і паніку.

За його словами, прихильність людей до карантину падає зовсім не через безрозсудство, а через недовіру до дій уряду, і таку громадську поведінку часто неправильно інтерпретують.

Науковець вважає, що «психологізація» катастроф затьмарює справжні причини поганих результатів їх подолання і звинувачує в усьому жертв.

На переконання Дрюрі та його колег, високі показники смертності від коронавірусу у Великій Британії списують на громадську поведінку, ігноруючи занадто пізній карантин і такі системні явища, як бідність і високі ризики для певних груп населення, а також невірний фокус стратегії боротьби, який більше спирався на самозахист, ніж на захист оточуючих.

«Попри медіакампанії з очорнення деяких людей як егоїстичних і безрозсудних «ковідіотів», неприхильність до карантину випливає радше з практичних міркувань», — зазначає Дрюрі, підкреслюючи, що життя в містах не залишає людям вибору і змушує перебувати в натовпах.

При цьому, зазначає психолог, високопосадовці порушують карантин і не несуть за це відповідальності, що докорінно руйнує сам принцип колективної боротьби з пандемією.

«Публічна поведінка — це ключ, але публічна поведінка завжди опосередкована діями уряду, посланнями уряду і тим, як люди їх розуміють», — зазначає науковець.

Наразі у Великій Британії майже 300 тис. людей інфікувалися коронавірусом. З них понад 41 тис. померли. Країна посідає пʼятеу місце у світі за поширенням інфекції.