Поліція вважає, що панно меморіального комплексу на Закарпатті могли пошкодити не вандали, а погода

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Поліція перевіряє обставини пошкодження панно на території меморіального комплексу у Сваляві на Закарпатті. Правоохоронці попередньо встановили, що пошкодження «спричинені несприятливими погодними умовами».

Про це повідомляє пресслужба поліції області.

14 червня правоохоронці побачили в інтернеті публікацію про пошкодження панно, інцидент зареєстрували та розпочали перевірку.

«На місце події направлено працівників слідчо-оперативної групи, які при огляді попередньо встановили, що вказані ушкодження, ймовірно, були спричинені несприятливими погодними умовами», — повідомили у поліції.

Наразі правоохоронці встановлюють додаткові обставини. «У разі підтвердження факту вандалізму працівники поліції докладуть максимум зусиль для встановлення правопорушників та нададуть їхнім діям правову оцінку», — додали в поліції.

Зранку 15 червня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що невідомі пошкодили частину меморіального комплексу памʼяті жертв сталінських репресій. Міністр наголосив, що це акт вандалізму, назвавши його «провокацією, спрямованою на дестабілізацію ситуації на Закарпатті».

За даними місцевих ЗМІ, у парку вандали зірвали панно. На ньому трьома мовами (українською, угорською та німецькою) були описані події 1944 року. Тоді у Сваляві радянська влада створила концентраційний табір, куди інтернували угорське та німецьке населення. Жертвами операції стали близько 12 тисяч осіб.

  • Раніше письменник Андрій Любка оприлюднив колонку на «Радіо Свобода», у якій звинуватив дипломатів у тому, що під час переговорів з Угорщиною вони погодилися на створення Берегівського району на Закарпатті. Він начебто має стати регіоном з переважно угорським населенням.
  • Пізніше Кулеба заявив, що створення на Закарпатті окремого Берегівського району не є вимогою Угорщини щодо виокремлення угорської громади.