На Закарпатті вандали пошкодили частину угорського меморіального парку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Сваляві (Закарпатська область) невідомі пошкодили частину меморіального комплексу памʼяті жертв сталінських репресій.

Про це у Facebook повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Інцидент розслідують правоохоронці. «Цей акт вандалізму є провокацією, спрямованою на дестабілізацію ситуації на Закарпатті, хтось хоче завадити нам у подоланні суперечок з Угорщиною», — підкреслив міністр.

Кулеба додав, що не можна дозволяти використовувати провокації для чергового розкручування теми антиугорських настроїв в Україні та антиукраїнських настроїв в Угорщині, а також для нагнітання напруги в українсько-угорських відносинах.

За даними місцевих ЗМІ, у парку вандали зірвали панно. На ньому трьома мовами (українською, угорською та німецькою) були описані події 1944 року. Тоді у Сваляві радянська влада створила концентраційний табір, куди інтернували угорське та німецьке населення. Жертвами операції стали близько 12 тисяч осіб.

  • Раніше письменник Андрій Любка оприлюднив колонку на «Радіо Свобода», у якій звинуватив дипломатів у тому, що під час переговорів з Угорщиною вони погодилися на створення Берегівського району на Закарпатті. Він начебто має стати регіоном з переважно угорським населенням.
  • Пізніше Кулеба заявив, що створення на Закарпатті окремого Берегівського району не є вимогою Угорщини щодо виокремлення угорської громади.