Reuters: Китай таємно купував санкційну нафту з Венесуели за посередництва Росії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Китай таємно купував санкційну нафту з Венесуели за посередництва Росії

Forest Simon / Unsplash

Торік США наклали санкції на венесуельську нафтову компанію Petroleos de Venezuela, після чого припинили закупівлі. Проте нафту-сирець, попри американські санкції, Венесуела надалі поставляла в Китай за посередництва російської компанії «Роснефть».

Про це повідомляє Reuters.

Нафта-сирець з Венесуели, всепереч санкціям, продовжувала надходити в китайські порти за посередництва російської державної компанії «Роснефть», яка реєструвала товар як малайзійський.

Видання встановило факти великих поставок санкційної нафти завдяки відстеженню торгових суден, вивченню внутрішніх документів венесуельської нафтової компанії PDVSA і консультаціям експертів з торгівлі нафтопродуктами.

Між 1 липня і 31 грудня 2019 року танкери доставили в Китай майже 20 млн барелів венесуельської нафти на суму близько $1 млрд. Це становить понад 5% від загального експорту нафти Венесуели.

Підрозділ державної китайської нафтової компанії CNPC офіційно замовив лише один з 18 вантажних рейсів. Решта рейсів були неофіційними. Такі поставки продовжились у 2020 році. При цьому нафта не надходила до китайських портів напряму.

Схема передачі нафти була такою: спершу венесуельські танкери йшли до берегів Малайзії, де перекачували сировину в порожні танкери й оформлювали нафту як малазійську, після чого транспортували її до портів Китаю.

Посередником у цій схемі стала російська державна компанія «Роснефть». Вона була найбільшим гравцем у венесуельській нафтовій індустрії до кінця березня цього року. Держказначейство США звинуватило її у допомозі експорту санкційної нафти з Венесуели.

За даними Держдепу США, «Роснефть» намагалась розмити ланцюг поставок нафти і сховати її венесуельське походження, проте російська компанія відкинула ці закиди і заявила, що не порушує міжнародне право.

Росіянам дали час до 20 травня завершити контракти. Як зазначив представник Держдепу Еліот Абрамс, азійським клієнтам при цьому все рівно, яке походження має нафта.