НАБУ порушило справу проти голови ОП через «плівки Єрмака»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
НАБУ порушило справу проти голови ОП через «плівки Єрмака»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Національне антикорупційне бюро України порушило справу проти голови Офісу президента Андрія Єрмака через оприлюднені записи розмов його брата Дениса, на яких він нібито продавав посади у владі.

Про це йдеться у відповіді НАБУ на запит видання «Радіо Свобода».

У відомстві зазначили, що отримали ухвалу суду, яка зобов’язує їх порушити справу проти Єрмака.

«Відповідно до вказаної заяви, громадянин України одержав неправомірну вигоду за вплив на ухвалення рішень головою Офісу президента щодо призначення низки осіб на посади в органах державної влади. Відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань», — заявили в НАБУ.

Там зазначили, що через «плівки Єрмака» порушили дві кримінальні справи. Одну — проти Дениса Єрмака , яку попередньо кваліфікували за ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди).

Другу справу порушили проти самого голови ОП, який, відповідно до заяви, «одержав неправомірну вигоду у великому розмірі за ухвалення рішень щодо призначення низки осіб на посади в органах державної влади».

  • 29 березня депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця». На одному з відео брат голови ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати компанією «Укрзалізниця». На іншому відео чоловік розповідає, що у нього є «хороша дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».
  • Фігуранти справи про плівки Дениса Єрмака — Дмитро Штанько і Сергій Шумський — звинуватили Андрія Єрмака в корупції та заявили, що він отримував гроші від людей, які сподівалися обійняти державні посади. Обидва Єрмаки звинувачення заперечують.
  • Розслідування щодо плівок почало НАБУ — туди звернулися Лерос, Штанько і Шумський. Також розслідування були в ДБР і СБУ. Пізніше з НАБУ матеріали передали до Нацполіції, а звідти — до СБУ.
  • Адвокати Лероса вимагають повернути справу «плівок Єрмака» до НАБУ.