Справа Стерненка: прокурор Радіонов відмовився підписувати підозру активісту і покинув процес

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Колишній старший групи прокурорів у справі Сергія Стерненка Андрій Радіонов відмовився підписувати підозру активісту за ч.1, ст. 115 (умисне вбивство) і покинув справу.

Про це повідомляє «Слідство. Інфо».

Цього тижня в Службі безпеки України Стерненку підготували повідомлення про підозру в умисному вбивстві (ч. 1, ст. 115) і вручили активісту повістку про виклик для вручення цієї підозри.

За інформацією «Слідство.Інфо», таку ж підозру слідчі СБУ підготували Стерненку ще місяць тому. Тоді Андрій Радіонов відмовився її підписувати і вийшов зі справи. Він пояснив своє рішення у документі на 13 сторінок. Частину цього документа публікує «Слідство.Інфо».

Там йдеться про те, що підозра незаконна і суперечить зібраним доказам і має «очевидно упереджений характер». Крім того, Радіонов вважає генерального прокурора Ірину Венедіктову необʼєктивною у цій справі, а її дії — такими, що загрожують незалежності прокурорів. Він згадав про публічні обіцянки Венедіктової оголосити Стерненкові підозру в будь-якому випадку і те, що за законом вона не може втручатися в розслідування.

Незабаром прокурор перевівся до іншого департаменту, а значить був відлучений від справи.

У свою чергу, сам Сергій Стерненко у своєму Facebook також написав про цей документ і сказав, що прокурора Радіонова «просто викинули зі справи, призначили ручного Бозовуляка та нагнули слідчого».

«І тепер підозра мені вже погоджена. Та сама необґрунтована, упереджено складена та бездоказова», — пише Стерненко.

Справа Сергія Стерненка

25 травня 2018 року в Одесі на Стерненка напали, внаслідок чого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Справу спочатку розслідувала поліція Одеси, але потім її передали до СБУ через можливу причетність поліції до нападу. Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова.

14 травня Стерненко повідомив, що його викликали на допит до СБУ. Наступного дня нападникам на Стерненка оголосили підозру за статтею про хуліганство.

7 червня Сергію Стерненку вручили повістку про виклик до СБУ для вручення письмового повідомлення про підозру. Однак 9 червня стало відомо, що підозру активісту не вручили.