Дослідження: Масове носіння масок допоможе запобігти другій хвилі COVID-19

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Дослідження: Масове носіння масок допоможе запобігти другій хвилі COVID-19

Barcroft Media / Contributor

За даними дослідження науковців університетів Кембриджа і Грінвіча, носіння захисної маски для обличчя в масштабах всього населення може призвести до зниження рівня передачі COVID-19 до контрольованих рівнів і допоможе запобігти другій хвилі пандемії. Про це повідомляє Reuters.

Дослідження передбачає, що маски не зупинять відродження нового коронавірусу, але навіть маски, виготовлені в домашніх умовах, можуть значно знизити швидкість передачі вірусу, якщо достатня кількість людей носитиме їх у громадських місцях.

«Наші аналізи підтримують негайне і універсальне прийняття масок для обличчя громадськістю», — сказав один з керівників дослідження в Кембриджі.

Він сказав, що поєднання широкого застосування масок із соціальним дистанціюванням може стати «прийнятним способом боротьби з пандемією і відновлення економічної активності» до розробки ефективної вакцини проти COVID-19.

Перед цим, 5 червня, Всесвітня організація охорони здоровʼя заявила, що тепер рекомендує всім публічно носити тканинні маски для обличчя, щоб спробувати зменшити поширення хвороби.

У всіх сценаріях, які розглядали в дослідженні, звичайне використання маски для обличчя на 50% і більше зменшувало поширення COVID-19, як порівняти з носінням масок лише після появи симптомів.

Експерти, які не брали безпосередньої участі в останньому британському дослідженні, розділилися з приводу його висновків.

Експерт з моделювання інфекційних захворювань Брістольського університету Брукс Поллок сказав, що можлива ефективність масок може бути набагато меншою за прогнозовану. Професор Оксфордського університету Тріш Грінхал сказала, що отримані результати були обнадійливими, і заявила, що маски «будуть ефективним захистом для населення».