Гарвардська медшкола: Коронавірус поширювався у Китаї ще у серпні 2019 року

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Гарвардська медшкола: Коронавірус поширювався у Китаї ще у серпні 2019 року

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Коронавірус, ймовірно, поширювався у Китаї ще у серпні 2019 року. Про це йдеться у результатах дослідження Гарвардської медичної школи, які засновані на супутникових зображеннях схем поїздок у лікарні і даних пошукових систем.

У дослідженні використовувалися супутникові знімки парковок лікарень в Ухані, де були перші хворі на коронавірус у кінці 2019 року, і дані таких запитів, як «кашель» і «діарея» у пошукових системах. Зазначається, що таке збільшення трафіку біля лікарень та пошукових запитів не спостерігалось у попередні роки під час спалаху грипу.

«Збільшення обсягу трафіку в лікарнях і даних пошуку симптомів в Ухані передувало документованому початку пандемії SARS-CoV-2 в грудні 2019 року», — йдеться в дослідженні.

«Хоча ми не можемо підтвердити, чи було збільшення обсягу трафіку безпосередньо повʼязане з новим вірусом, але наші дані підтверджують інші нещодавні роботи, які показують, що поява [вірусу] відбулась до його ідентифікації на ринку морепродуктів Хуанань», — зазначили науковці.

Вони також наголошують, що їхні дані підтверджують гіпотезу про те, що вірус виник природним чином на півдні Китаю і потенційно вже циркулював під час скупчення людей в Ухані.

Прессекретар МЗС Китаю Хуа Чунінг на щоденному брифінгу для преси у вівторок, 9 червня, спростувала ці висновки.

«Я думаю, що це безглуздо, неймовірно безглуздо — прийти до такого висновку на основі поверхневих спостережень, таких як обсяг трафіку», — сказала вона.

  • Генетики зʼясували дату старту пандемії коронавірусу. Вона почалася за кілька місяців до заяви ВООЗ.
  • Китайські центри з контролю і профілактики захворювань заявили, що виключили ринок морепродуктів в Ухані як місце виникнення спалаху коронавірусу. Саме цей ринок світова спільнота вважає джерелом COVID-19.