«ОПОРА»: ЦВК порушила закон, призначивши вибори на окрузі померлого нардепа Давиденка

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Центральна виборча комісія порушила українське законодавство під час призначення проміжних виборів на 208 окрузі у зв’язку зі смертю нардепа-мажоритарника Валерія Давиденка.

Про це заявили у громадянській мережі «Опора».

Там звернули увагу на те, що постанова про призначення проміжних виборів на 208 окрузі оприлюднена на сайті ЦВК 6 червня, але у загальнодержавних ЗМІ вона буде опублікована лише 26 серпня. Саме від цієї дати розпочнеться передвиборча кампанія.

«ОПОРА» вважає, що практика призначення проміжних виборів з відтермінуванням публікації відповідного рішення ЦВК суперечить чинному законодавству», — йдеться у заяві.

ЦВК аргументувала необхідність проведення виборів на 208 окрузі разом з місцевими виборами в Україні тим, що в бюджеті немає коштів на їхнє окреме проведення, а тим паче під час карантину, що лише збільшить витрати на організацію виборчого процесу.

«Але легальне й ефективне врахування даних обставин можливе лише із дотриманням конституційних вимог і на рівні Закону України і не належить до повноважень вищого органу адміністрування виборів», — вважають в «ОПОРІ».

Там зазначають, що таким чином ЦВК порушує рекомендації Венеційської комісії щодо передбачуваності та сталості виборчого процесу. На їхню думку, такі затягування між оприлюдненням постанови, її публікацією у ЗМІ та початком кампанії лише спантеличують можливих кандидатів і не дозволяють їм чітко планувати перебіг свого висування на виборах.

Окремо в «ОПОРІ» повідомили, що місцеві вибори, які призначено на той самий день, відбуватимуться за новим Виборчим кодексом, а голосування на 208 окрузі — за законом «Про вибори народних депутатів України». Це створить додаткове навантаження на членів виборчих комісій під час проведення голосування на цьому окрузі, оскільки із голосуванням за новим кодексом вони зустрічатимуться вперше.

  • 23 травня у Києві знайшли мертвим депутата Верховної Ради Валерія Давиденка (депутатська група «Довіра). Його з вогнепальним пораненням голови знайшли близько 17:30 у приміщенні офісу, у Шевченківському районі столиці. На місці виявили пістолет.
  • За словами заступника очільника МВС Антона Геращенка, правоохоронці розглядають версію вбивства, самогубства або інсценування самогубства.
  • Валерій Давиденко був мажоритарником, у 2019 році він переміг на 208 окрузі в Чернігівській області.