Лукашенко вимагає від силовиків не допустити мітингів через вибори в Білорусі та нагадав про Україну

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко вимагає від силовиків не допустити мітингів через вибори в Білорусі та нагадав про Україну

Гонтар Володимир / УНИАН

Президент Білорусі Олександр Лукашенко попередив силовиків, що не можна допустити під час передвиборчої президентської кампанії несанкціоновані мітинги, і побоюється, що можуть з’явитися «групи бойовиків, які захочуть організувати побоїще на площі».

Лукашенка цитує його пресслужба.

Білоруський президент заявив, що кампанія проходить з порушеннями, а всі акції протесту відбуваються за заздалегідь продуманим сценарієм.

Він закликав силовиків не допустити перетворення збору підписів на несанкціоновані мітинги та масові заходи і натякнув на Майдан в Україні. Також він заявляє, що деякі кандидати йдуть на вибори, щоб «дестабілізувати обстановку».

«Потім нам доведеться за це дуже дорого заплатити. Ви знаєте, як подібна ситуація розвивалася в Україні. Тому закон і ще раз закон […] Спочатку представники ряду ініціативних груп зловживають правом на проведення пікетів для розгойдування ситуації та дестабілізації суспільно-політичної обстановки, потім вони сформують команди і групи бойовиків, які, не виключено, захочуть організувати побоїще на площі», — заявив Лукашенко.

Крім того, він вимагає притягати до відповідальності тих, хто погрожує чиновникам, силовикам і працівникам дільничних комісій.

«Загрози сьогодні сиплються з усіх боків: на адресу державних службовців, керівників дільничних комісій, які проводили парламентські вибори, на адресу їхніх сімей. З усіх боків загрози. Це що таке? Я попрошу правоохоронні органи […] звернути на це серйозну увагу. Якщо йдуть погрози, це кримінальне порушення», — наголосив Лукашенко.

Раніше Лукашенко назвав одного зі своїх опонентів на майбутніх виборах «кнуром» і заявив, що країну не віддасть. Він пригрозив «нагадати» білорусам про події в узбекистанському місті Андижан 2005 року, де розстріляли протестувальників. Також Лукашенко заявив, що білоруське суспільство не готове до того, щоб президентом країни стала жінка. Начебто Конституція країни виписана під «мужика».

  • Лукашенко очолює Білорусь з 1994 року, для нього це вже шоста президентська виборча кампанія.
  • Попередні президентські вибори в Білорусі відбувалися 11 жовтня 2015 року. Явка виборців становила 86,75%. Тоді Лукашенко набрав 83,49% голосів.
  • Раніше в Мінську відбувся протест проти висунення Лукашенком своєї кандидатури. Також на мітингу збирали підписи за висунення у кандидати Світлани Тіхановської — дружини активіста опозиції та блогера Сергія Тіхановського, якому відмовили в реєстрації.