Лукашенко назвав свого опонента на виборах «кнуром» і пригрозив «нагадати» про розстріл протестувальників в Узбекистані

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Лукашенко назвав свого опонента на виборах «кнуром» і пригрозив «нагадати» про розстріл протестувальників в Узбекистані

Natalia Fedosenko \ TASS via Getty Images

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав одного зі своїх опонентів на майбутніх виборах «кнуром» і заявив, що країну не віддасть. Він також пригрозив «нагадати» білорусам про події в узбекистанському місті Андижан 2005 року, де розстріляли протестувальників.

Про це він заявив під час представлення нового уряду, пише «Белсат».

«Один заявляє, що він цифровий порядок виробив у Білорусі та створив IT-парк. Так ось повинен сказати: я попросив, щоб він розповів, чому його звільнили, такого знаменитого. Досі не говорить. Ми чекаємо. Прийде час, потрібно буде — скажемо. Це ж до брехні дійти ... Питають, на чиї гроші ведеш цю кампанію? — Я будинок продав і на ці гроші веду кампанію. Навіть якщо продав, то цих грошей вистачить на один тиждень, щоб тисячу людей у штабі утримувати, або навіть 500, і вести цю кампанію», — обурився Лукашенко.

Він також відреагував на слова колишнього керівника білоруського Парку високих технологій, можливого кандидата у президенти Білорусі Валерія Цепкала, який заявив, що Лукашенко лише знає, скільки «поросят повинно народитися від свиноматки».

«Він розповідає, що я його бабусі сподобався, тому що знав, скільки свиноматка може народити поросят. Постає питання, а тобі я чим тоді сподобався. Чому ти від Шушкевича прибіг до мене на колінах просити? Ми ж це не забули. І потім, він просто не розуміє, адже кількість народжених поросят від свиноматки та їхня якість не залежить від свиноматки. Це ще залежить від кнура. І якщо буде такий кнур, як ця людина, то мертвонароджені будуть поросята», — зазначив білоруський президент.

За його словами, для збору підписів за інших кандидатів у президенти використовуються «великі та малі каруселі» — одні й ті самі люди стають у черги та ставлять кілька підписів. Окремо Лукашенко наголосив, що просто так не віддасть країну.

«Нам дісталася країна. Ми створили першу незалежну суверенну державу. І ми цю країну нікому не віддамо, щоб над нею знущалися, дестабілізували щодня, порвали на шматки і комусь віддали», — заявив він.

Окремо Лукашенко нагадав про те, як у колишніх пострадянських країнах спалахували війни та криваві протести, і пригрозив білорусам нагадати про це, зокрема про розстріли в узбекистанському місті Андижан, де загинули, за офіційними даними, майже 200 протестувальників.

«Забули, як колишній президент Карімов [президент Узбекистану у 1990—2016 роках Іслам Карімов] в Андижані придушив путч, розстрілявши тисячі людей. Усі засуджували його, а коли помер — на колінах стояли, ридали-плакали. Ми цього не пережили, тому ми цього розуміти не хочемо — деякі. Тож ми нагадаємо», — підкреслив президент Білорусі.

  • 3 червня президент Білорусі Олександр Лукашенко відправив у відставку уряд країни. Уряд очолював 51-річний Сергій Румас. Лукашенко призначив його премʼєром у 2018 році.
  • Наступного дня Лукашенко призначив новим премʼєр-міністром Романа Головченка, який раніше обіймав посаду голови Державного військово-промислового комітету.
  • Раніше Олександр Лукашенко заявив, що білоруське суспільство не готове до того, щоб президентом країни стала жінка. Начебто Конституція країни виписана під «мужика». Вибори президента Білорусі відбудуться 9 серпня.