У Білорусі протестували проти висунення Лукашенка на шостий президентський термін

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Білорусі протестували проти висунення Лукашенка на шостий президентський термін

Гонтар Володимир / УНИАН

У Мінську напередодні відбувся протест проти висунення Олександром Лукашенком своєї кандидатури на шостий президентський термін. На акцію прийшли понад 1 000 людей, повідомляє «Радіо Свобода».

На акції присутні висловлювали підтримку кільком опозиційним претендентам на пост президента Білорусі.

Одним з організаторів мітингу був активіст опозиції та блогер Сергій Тихановський. Він теж мав намір балотуватися, але йому відмовили у реєстрації. Тому блогер закликав білорусів підтримати на виборах кандидатуру його дружини Світлани, пише DW.

На мітингу збирали підписи за висунення її кандидатури.

Загалом акція тривала понад 4 години. Більшість з присутніх були в масках і дотримувалися безпечної фізичної дистанції.

Вибори президента Білорусі відбудуться 9 серпня. Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в країні немає підстав для перенесення виборів у цьому році.

Лукашенко очолює Білорусь з 1994 року, для нього це буде вже шоста президентська виборча кампанія. При цьому він заявив, що «народ сам повинен його просити балотуватися».

Раніше опозиція відмовилася брати участь у виборах. Представники пʼяти опозиційних політичних сил заявили, що оголошення і проведення виборів у розпал пандемії «неприпустимо і злочинно». Про свій намір балотуватися, крім Тихановського, також заявили депутат Олег Гайдукевич та голова Білоруської соціал-демократичної Грамади Сергій Черечень.

  • Попередні президентські вибори в Білорусі відбувалися 11 жовтня 2015 року. Явка виборців склала 86,75%. Тоді Лукашенко набрав 83,49% голосів.