Росія і США домовилися про переговори щодо ядерного озброєння. Запросили й Китай

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія і США домовилися про переговори з контролю над ядерним озброєнням. На зустріч, яка, імовірно, відбудеться у Відні 22 червня, також запросили Китай.

Про це повідомляє Bloomberg і спецпредставник президента США з контролю над озброєннями Маршал Біллінгслі.

З боку США буде Біллінгслі, від Росії — заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков.

США і Росія обговорять питання нової угоди або продовження чинного Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО, СНО-3). Договір є чинним до 5 лютого 2021 року, якщо його не замінять наступною угодою. За даними журналістів, Росія наполягатиме на продовженні договору на 5 років, щоб розробити новий механізм.

Китай поки не відповів. Пекін досі уникав тристоронніх переговорів, заявляючи, що не бачить сенсу в участі, оскільки 90% світової ядерної зброї належить США та РФ.

  • На початку червня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який затверджує засади державної політики в галузі ядерного стримування. Цей указ визначає умови, за яких країна може застосовувати ядерну зброю.
  • До цього головний пропагандист Китаю закликав уряд до нарощування ядерного потенціалу проти США. Його заява з’явилася на тлі взаємних обвинувачень США і Китаю щодо головного винуватця пандемії коронавірусу, росту напруженості у відносинах і готовності Пекіна до глобального протистояння.