Вчені, чиї дослідження фінансував Цукерберг, закликали його посилити правила Facebook

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Вчені, чиї дослідження фінансував Цукерберг, закликали його посилити правила Facebook

Justin Sullivan / Getty Images

Десятки вчених, чию діяльність спонсорував фонд Марка Цукерберга і його дружини Прісцилли Чан, розкритикували підприємця за реакцію на висловлювання Дональда Трампа про протести і попросили посилити внутрішню політику соцмережі.

Про це вони повідомили у відкритому листі главі Facebook.

«Ми закликаємо розглянути посилення правил щодо дезінформації та розпалювання ворожнечі, які шкодять людям, особливо в нашій ситуації, коли ми стикаємося з расовими конфліктами», — йдеться в листі.

Вчені занепокоєні тим, що соцмережа не просто дозволяє поширювати інформацію по всього світу, але й сприяє поширенню дезінформації. Новини, що не перевіряються на фактичну точність, призводять до плутанини та недовіри до експертів.

Учені пишуть, що хоча Facebook і визнає це у власних правилах, соцмережа не дотримувалася правил, коли президент США Дональд Трамп опублікував пост про протести. Мова про його висловлювання «Коли починається грабіж, починається стрілянина», яке «чітко закликає до насильства».

На даний момент лист підписали 175 науковців.

Що сталося?

29 травня Дональд Трамп у своєму пості в Twitter пригрозив ввести сили Національної гвардії. Після цього соцмережа закрила можливість коментувати, лайкати і шерити цей пост, пояснюючи це тим, що він порушує правила соцмережі щодо «прославлення насильства», однак вирішила не видаляти його «в інтересах громадськості».

Водночас глава Facebook Марк Цукерберг заявив, що пост Трампа про події в Міннесоті не видалили, оскільки позиція Facebook передбачає свободу самовираження, за умови, що «це не спричиняє безпосередньої загрози, шкоди або небезпеки».

Менеджери Facebook розкритикували рішення Цукерберга не реагувати на пости Трампа.

1 червня Цукерберг повідомив, що Facebook виділяє $10 мільйонів на боротьбу з расовою несправедливістю.