Трюдо 21 секунду вагався, що відповісти на запитання про Трампа та його дії щодо протестувальників

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трюдо 21 секунду вагався, що відповісти на запитання про Трампа та його дії щодо протестувальників

John Woods / Getty Images

Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що канадці з жахом і острахом стежать за тим, що розгортається в Сполучених Штатах. Проте він зупинився на 21 секунду, коли його запитали про президента США Дональда Трампа і про ставлення до того, що Вашингтонська поліція розігнала натовп демонстрантів біля Білого дому, аби Трамп сфотографувався з Біблією. Про це повідомляє The New York Times.

Видання пише, що Трюдо довгий час був обережний, щоб не критикувати Трампа, оскільки 75% експорту Канади припадає на США. Але канадський премʼєр, який зазвичай швидко відповідає, зробив паузу і з усіх сил намагався підібрати правильні слова, коли його запитали про Трампа, який закликає до військових дій проти учасників протесту.

Врешті у своїй відповіді премʼєр-міністр уник прямої згадки Трампа: «Ми всі з жахом і страхом спостерігаємо за тим, що відбувається в Сполучених Штатах. Настав час обʼєднати людей».

2 червня навпроти Білого дому вже третій день протестували тисячі американців через жорстокість поліцейських, яка напередодні призвела до смерті афроамериканця Джорджа Флойда. Американський президент виступив з промовою в Рожевому саду Білого дому перед журналістами, а потім попрямував до церкви через дорогу.

Поліція перед цим зачистила територію. Проти демонстрантів застосували сльозогінний газ, гумові кулі та шумові гранати. Поки демонстранти рятувалися від газу, Трамп фотографувався з Біблією в руках.

  • Протести в США спалахнули 25 травня після появи відео, на якому поліцейський душив коліном беззбройного Джорджа Флойда. Вони охопили понад 16 штатів, а в більш як 40 містах було введено комендантську годину. Протести супроводжуються мародерством, заворушеннями, пограбунками та насильством. Поліція затримала понад 7 тисяч людей, також є загиблі та вбиті.
  • Президент Дональд Трамп звинувачує у всьому демократів і антифашистів. Він вимагає від губернаторів жорстких рішень і погрожує застосувати війська.