У ЗСУ звинуватили ФСБ у провокації через затримання на адмінкордоні з Кримом українського військового

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Збройних силах України звинуватили Федеральну службу безпеки Росії у провокації через затримання на адмінкордоні з Кримом українського військового Євгена Добринського.

Про це заявили у Командуванні десантно-штурмових військ ЗСУ.

«Нажаль, із досвіду нам добре відомо, як ворог вчиняє з незаконно затриманими українськими військовими. Противник цинічно використовує їх у своїй пропаганді […] Російські пропагандиські ЗМІ публікують фейкову інформацію, що нібито наш військовослужбовець був у стані алкогольного сп’яніння та під дією наркотичних речовин сам опинився на території України, тимчасово незаконно окупованій РФ. Це було прогнозовано», — наголосили в командуванні.

У ЗСУ зазначили, що якби ця інформація відповідала дійсності, то ФСБ оприлюднила б відеозвернення першого дня, а не через три доби. «Саме такий мінімальний термін потрібен спецслужбам Росії, щоб психологічно обробити затриманого, погрожуючи розправою та іншими діями. На відео хлопець виглядає пригніченим. Він промовляє заздалегідь підготовлений текст. Не виключено, що знаходиться під дією спецпрепаратів», — заявили в командуванні.

У ЗСУ підкреслюють, що роблять все можливе для повернення Добринського додому. Всі деталі та обставини зникнення військовослужбовця правоохоронні органи зʼясують під час проведення слідчих дій.

  • Вранці 30 травня ЗСУ заявили про зникнення військового на адміністративному кордоні з Кримом в районі прикордонного пункту «Чонгар». Неподалік спостережного поста були «виявлені сліди боротьби».
  • Журналіст Юрій Бутусов заявив, що був викрадений солдат 13-го батальйону 95-ї десантно-штурмової бригади Євген Добринський. За його словами, солдат знаходився на передовій лінії, а після його зникнення представник російських спецслужб телефонував у батальйон і уточнював особисті дані бійця.
  • Пізніше, 1 червня голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв заявив, що у зниклого військового не було причин залишати пост або дезертирувати.
  • 2 червня ФСБ Росії заявила про затримання українського військового за незаконне перетинання державного кордону. На сайті ФСБ пишуть, що він був у стані алкогольного сп’яніння, а також повідомляють про те, що «під час огляду у нього знайшли речовину рослинного походження (ймовірно, наркотик), яку спрямували на експертизу».