У Росії застрелили чоловіка через підозру в крадіжці шпалер. У мережі почався флешмоб «Життя росіян мають значення»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Росії застрелили чоловіка через підозру в крадіжці шпалер. У мережі почався флешмоб «Життя росіян мають значення»

Sergei Bobylev / TASS / Getty Images

Російські громадські діячі започаткували в соцмережах хештег #RussianLivesMatter за аналогією до американського #BlackLivesMatter після новини про вбивство мешканця Єкатеринбургу, якого правоохоронці запідозрили у крадіжці шпалер.

Про це повідомляє Meduza.

Гасло «Життя чорних має значення» в останні роки широко використовується протестними колами США у відповідь на прояви поліцейського насильства, направленого проти темношкірих американців. Зокрема під цим гаслом палають протести, що почалися після вбивства копами беззбройного чоловіка на ім’я Джордж Флойд.

Просувати російський аналог цього гасла почали лібертаріанці Михайло Свєтов та Іван Чінаров, які додали відповідний хештег до новин про вбивство у Єкатеринбурзі та катування в СІЗО.

1 червня хештег #RussianLivesMatter вперше з’явився у російськомовному сегменті Twitter і за добу став одним за найпопулярніших. Зараз кількість дописів з ним перевищує 10 тисяч. Рух «Гражданское общество» закликав росіян до протестів проти поліцейського насильства у країні.

З чого все почалося?

31 травня в Єкатеринбурзі 27-річного чоловіка застрелили у власному будинку бійці Росгвардії через підозру в крадіжці шпалер та спротиві затриманню. За даними правоохоронців, чоловік вкрав 4 рулони шпалер на 8 тисяч рублів. Працівники крамниці спробували його наздогнати, та він пригрозив їм ножем. Чоловік закрився у квартирі та відмовився пускати поліцію. Тому на місце викликали Росгвардію.

Уночі почався штурм квартири, під час якого спецпризначенці вбили господаря, який, за їхніми словами, лаявся, агресивно поводився, а також погрожував газовим балончиком і предметом, «схожим на автоматичну зброю».

Російські користувачі Twitter з цього приводу поширювали дописи, у яких, зокрема, скаржилися через надмірну увагу росіян до американських подій та відсутність уваги до аналогічних ситуацій у себе на батьківщині. Серед дописів з цим хештегом також можна побачити шовіністичні та імперіалістичні заклики.

У Кремлі при цьому заявили, що події в Росії не мають нічого спільного з подіями у США, і тема поліцейського насильства для Росії взагалі не є актуальною.

Українські користувачі Twitter теж реагують на появу нового хештегу.

Зокрема, можна знайти дописи англомовних користувачів, які закликають припинити використовувати хештег через неповажне пародіювання Black Lives Matter і вживати натомість хештег проти поліцейського насильства.