Канада виступила проти запрошення Росії на саміт G7 через її неповагу до міжнародного права

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Канада виступила проти запрошення Росії на саміт G7 через її неповагу до міжнародного права

UN Women / Flickr

Канада не підтримує повернення Росії до саміту «Великої сімки», яке запропонував президент США Дональд Трамп, через порушення міжнародного права з її боку.

Про це повідомляє Reuters.

«Росію виключили з G7 після її вторгнення в Крим кілька років тому, її тривала неповага до міжнародних правил і норм є причиною того, що вона перебуває поза G7 і продовжить перебувати поза нею», — заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Щодо можливої появи на прийдешньому саміті Володимира Путіна він сказав, що це потребуватиме багато дискусій.

«G7 завжди була місцем для чесних розмов із союзниками та друзями, які мають багато спільного. Це саме те, що я сподіваюся побачити», — додав прем’єр.

  • G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Президент США кілька разів говорив про можливість запрошення Росії на саміт. РФ виключили з «Великої вісімки» у 2014 році, після анексії Криму. Члени G7 відкинули попередні заклики Трампа знову запросити Москву.
  • У березні Дональд Трамп скасував саміт через поширення COVID-19 і сказав, що замість цього він проведе відеоконференцію. Але потім, 20 травня, у Twitter він заявив, що саміт все-таки відбудеться.
  • Трамп відклав саміт G7 на осінь. Він хоче розширити його за рахунок Росії, Австралії та Індії.
  • Уряд Великої Британії виступив проти присутності Росії на саміті G7.