Британський уряд виступив проти запрошення Росії на саміт G7 у США

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Британський уряд не підтримав рішення президента США Дональда Трампа про запрошення Росії на відкладений до осені саміт «Великої сімки» , бо наразі немає доказів покращення поведінки Москви.

Про це повідомляє Reuters.

Уряд Великої Британії не підтримав пропозицію Трампа, але зазначив, що вирішувати, чи запрошувати Росію, мають США, оскільки вони прийматимуть зустріч.

«Ми подивимось на подробиці пропозиції США. Це звично для країни, яка приймає G7, запрошувати інших лідерів як гостей саміту… Росія була виключена з групи держав G7 після того, як анексувала Крим, і ми ще не бачимо доказів зміни поведінки, які б виправдали її присутність», — сказав речник прем’єр-міністра Бориса Джонсона.

  • G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Президент США кілька разів говорив про можливість запросити Росію на саміт. РФ виключили з «Великої вісімки» у 2014 році після анексії Криму. Члени G7 відкинули попередні заклики Трампа знову взяти Москву.
  • Трамп відстрочив проведення саміту G7 і заявив, що формат застарів і список країн необхідно розширити. Окрім Росії, американський президент запропонував запросити Австралію, Південну Корею та Індію.
  • У березні Дональд Трамп скасував саміт через поширення COVID-19 і сказав, що замість цього він проведе відеоконференцію. Але згодом, 20 травня, у Twitter він заявив, що саміт все-таки відбудеться.
  • Раніше Трамп пропонував провести наступний саміт G7 на його курорті в Маямі. Тоді це викликало критику через конфлікт інтересів, тому що в делегатів не було б іншого вибору, окрім як витрачати гроші у приватних володіннях Трампа.