Популізм не допоміг Трампу, Болсонару та Путіну побороти коронавірус. Він призвів їхні країни до лідерства за кількістю хворих

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Популізм не допоміг Трампу, Болсонару та Путіну побороти коронавірус. Він призвів їхні країни до лідерства за кількістю хворих

Drew Angerer / Getty Images

Пандемія коронавірусу могла укріпити позиції популістичних президентів США, Бразилії та Росії, та натомість їхні спроби використати глобальне лихо собі на користь привели країни до світового лідерства за рівнем захворюваності.

Про це пише CNN.

Дональд Трамп, Жаїр Болсонару та Володимир Путін виявилися безсилими перед спалахом коронавірусу, який вивів США, Бразилію та Росію на перші місця за кількістю хворих та померлих, і ці цифри лише збільшуються, водночас економіки країн далі руйнуються.

«На свій великий жаль, мачо-лідери цих країн виявляють, що вірус захищений від їхніх методів. Залякування, нагнітання страху та пропаганда просто не працюють», — йдеться в публікації.

Замість того, щоб керуватися наукою, прозорістю та довгостроковим плануванням, що могло б зменшити масштаби пандемії, лідери США, Бразилії та Росії вдалися до звичних методів.

Трамп і Болсонару спершу не визнавали небезпеки коронавірусу та не вживали протиепідемічних заходів, аж поки кількість хворих не перейшла за сотні тисяч. Після цього Трамп вирішив звалити вину на Китай, а його колега Болсонару досі не визнає небезпеки і продовжує виступати проти карантину та з’являтися на публіці без маски.

Із Путіним вийшла дещо інша історія — він не заперечував небезпеки коронавірусу, але вдався до типових піар-методів, згідно з якими пандемія виявилась «під контролем», і при цьому не вжив необхідних кроків для реального контролю над поширенням інфекції. Замість оголошення карантину Путін зробив «неробочі дні», а під час власних демонстративних візитів до лікарень комбінував появу в костюмі захисту з порушенням санітарних правил.

За висновками Колумбійського університету, якби США ввели правило соціального дистанціювання на тиждень раніше, це могло б урятувати до 100 тис. життів. Наразі США на першому місці за рівнем захворюваності на коронавірус. У країні понад 1,8 млн хворих і більше 100 тис. померлих.

Слідом іде Бразилія, де інфікованих майже 500 тис., а померлих — трохи менше за 29 тис. У Росії, яка замикає трійку коронавірусних лідерів, понад 405 тис. інфікованих і більше 4,6 тис. померлих.

  • Президент США Дональд Трамп пригрозив назавжди зупинити фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я, якщо та не проведе внутрішніх реформ. Також ВООЗ повинна «довести свою незалежність від Китаю». На це організації дали 30 днів. 29 травня Трамп заявив про вихід США з організації.
  • Адміністрація Трампа обмірковує шляхи можливого покарання або отримання фінансової компенсації від Китаю за те, що, на її думку, він приховує інформацію про коронавірус. Зокрема, група сенаторів США внесла на розгляд законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю. Обмежувальні заходи введуть, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії.
  • Президент Бразилії Жаїр Болсонару влаштував мітинг проти карантину, на якому ходив без маски, віджимався, тис людям руки та тримав їхніх дітей.
  • В Росії зростає рівень смертності від коронавірусу, останній рекорд становив 174 смерті за добу. В країні майже 10 тисяч медиків хворі на коронавірус. Троє лікарів за дивних обставин викинулись з вікна.