Нардеп Лерос звинувачує в. о. міністра енергетики Буславець в корупції. У чому суть конфлікту?

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Нардеп Лерос звинувачує в. о. міністра енергетики Буславець в корупції. У чому суть конфлікту?

Олександр Синиця / УНІАН

Депутат фракції «Слуга народу» Гео Лерос звинуватив виконувачку обовʼязків міністра енергетики Ольгу Буславець у порушенні антикорупційного законодавства. За словами нардепа, вона хотіла зберегти робоче місце сина, використовуючи свої повноваження.

Про це депутат повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Сьогодні я подаю заяву, повʼязану з її приватним інтересом у держпідприємстві НАЕК «Енергоатом», — написав Лерос.

Депутат пояснив, що на підприємстві є новий підрозділ — «Енергоатом-Трейдинг». Його створили під новий ринок для торгівлі електроенергією. За даними Лероса, в лютому попередник Ольги Буславець Віталій Шубін затвердив нову структуру компанії, в якій підрозділ «Енергоатом-Трейдинг» відсутній.

За словами Лероса, саме в цьому відділі працює син Ольги Буславець, Станіслав.

«І ось 28 квітня в. о. міністра Ольга Буславець видає «окреме доручення», в якому доручає директорату Розвитку ядерної енергії та атомної промисловості спільно з підрозділом «Енергоатом-Трейдинг» «опрацювати питання можливого майнінгу криптовалют на атомних станціях». Тобто, в. о. міністра дає «окреме доручення» в. о. президента «Енергоатома» Петру Котіну працювати зі своїми підлеглими», — пише нардеп.

Він пояснює, що міністру енергетики підпорядковується керівництво «Енергоатома», але всі його підрозділи підпорядковуються уже керівництву компанії. Тому, пише Лерос, даючи доручення голові «Енергоатома» вивчати майнінг криптовалют разом з підрозділом «Енергоатом-Трейдинг», Буславець просто намагалася зберегти робоче місце сина.

«Якщо говорити нормою закону, це називається конфлікт інтересів в діях в. о. міністра. Тобто, це чиста корупція, використання своїх повноважень в своїх інтересах», — пише Лерос.

Пресслужба міністерства енергетики в коментарі «Бабелю» повідомила, що сьогодні, 28 травня, відбувся оперативний брифінг, на якому в.о. міністра пояснила ситуацію. Син Буславець займає в відомстві не високу посаду і не впливає на хід подій, тож доручення щодо майнінгу криптовалюти з ним не повʼязано.