«Енергоатом» не створюватиме ферми з майнінгу. Натомість хочуть займатися дата-центрами

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

«Енергоатом» наразі не розглядає проєктів зі створення ферм з майнінгу криптовалют. Про це «Бабелю» повідомили у відповіді на інформаційний запит.

Проте в «Енергоатомі» розробили пілотний проєкт з приєднання споживачів Центрів обробки даних у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі. У рамках проєкту хочуть створити нову інфраструктуру для постачання енергії для ЦОД.

«Енергоатом» також може вирішити усі технічні питання, повʼязані зі створенням ЦОД в Енергодарі, але основною перешкодою досі є відсутність дозволу для АЕС на реалізацію електроенергії із встановленням відповідного тарифу «прямого підключення» на електроенергію.

Також планують ЦОД побудувати неподалік від майданчика Рівненської АЕС.

  • 29 квітня, після спрацьовування автоматики від мережі був відімкнений третій блок Рівненської АЕС потужністю 1 000 МВт. Тоді заявили, що непрацюючі блоки «Енергоатому» будуть заміщені блоками вугільних електростанцій.
  • Відключений енергоблок у ЗМІ повʼязували із затвердженим Міністерством енергетики 28 квітня новим енергетичним балансом, за яким вироблення електроенергії держкомпанією «Енергоатом» буде скорочене до половини потужності.
  • Пізніше уряд запропонував використовувати надлишок електроенергії для майнінгу криптовалюти.