Герус: Автоматика відключила один із блоків Рівненської АЕС. Його потужності буде заміщено вугільними електростанціями

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Народний депутат («Слуги народу»), глава енергетичного комітету Ради Андрій Герус повідомив, що 29 квітня о 20:05 після спрацьовування автоматики від мережі був відключений третій блок Рівненської АЕС потужністю 1 000 МВт.

Він зазначив, що загальна потужність працюючих блоків «Енергоатому» впала до 7 300 МВт.

«Ще декілька місяців тому в Украіні працювали блоки АЕС загальною потужністю 11 400 МВт, що на 56% більше, аніж зараз», — повідомив Герус.

За його словами, непрацюючі блоки «Енергоатому» будуть заміщені блоками вугільних електростанцій.

Пресслужба «Енергоатому» згодом теж повідомила про відключення третього енергоблоку Рівненської АЕС. Там зазначають, що відключення пов’язане з «дією електричного захисту».

«Причини події зʼясовано. Наразі проводиться підготовка до підключення енергоблоку до мережі», — додали в пресслужбі.

Міністерство енергетики та навколишнього середовища 28 квітня затвердило прогнозний енергетичний баланс на 2020 рік, за яким вироблення електроенергії держкомпанії «Енергоатом» буде скорочено до половини потужності. Про це повідомляє «Бізнес-Цензор» з посиланням на оперативний графік експлуатації енергоблоків АЕС, оприлюднений працівниками «Енергоатому».

Цензор.НЕТ

Обмеження торкнуться енергоблоків усіх чотирьох АЕС у країні: Южноукраїнської, Хмельницької, Запорізької та Рівненської.

Зокрема у резерв мають вивести:

  • ЗАЕС-2 — 71 доба
  • ЗАЕС-6 — 98 діб
  • РАЕС-3 — 87 діб.

Ще 9 блоків мають працювати на зниженій потужності.

Як пояснює видання, 85% електроенергії «Енергоатом» продається держпідприємству «Гарантований покупець» за низькою фіксованою ціною 567 грн/МВт*год, для забезпечення дешевої електроенергії населенню та компенсації «зеленого» тарифу.

Електроенергія з відновлюваних джерел енергії продається за «зеленим» тарифом. У 2020 році середня вартість «зеленого» тарифу становить близько 4 280 грн/МВт*год.

Решта електроенергії, включно з теплової (близько 30% із загальної кількості), продається на ринку. 29 квітня на ціноутворюючому сегменті ринку «Ринок на добу вперед» середня ціна електроенергії становила близько 1 550 грн/МВт*год.

Більшу частину (близько 65%) теплової генерації забезпечує холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.